X

Kindly register in order to view this article
!

Untung bersih Petronas Dagangan susut kepada RM172.75 juta

A
A

KEUNTUNGAN bersih Petronas Dagangan Bhd susut kepada RM172.75 juta pada suku kedua berakhir 30 Jun, 2019 (Q2 2019) berbanding RM314.42 juta, terutamanya disebabkan oleh keuntungan kasar yang lebih rendah ditambah dengan perbelanjaan operasi yang tinggi dan pendapatan lain yang lebih rendah.

Dalam maklumannya kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat minyak dan gas itu bagaimanapun berkata, pendapatan meningkat kepada RM7.61 bilion pada Q2 2019 berbanding RM7.28 bilion sebelumnya, disebabkan oleh pertumbuhan 8.0 peratus tahun ke tahun dalam jumlah jualan.

Syarikat itu juga mengisytiharkan dividen interim sebanyak 14 sen sesaham biasa pada Q2 2019.

Dalam kenyataan berasingan, Petronas Dagangan berkata untuk suku yang disemak semula, jumlah jualan perniagaan runcit meningkat sebanyak lapan peratus tahun ke tahun, disebabkan oleh produktiviti stesen yang lebih baik, peningkatan bilangan stesen operasi dan jumlah yang lebih tinggi didaftarkan untuk Petronas Primax 95 baharu dengan pro-pemanduan.

“Keuntungan kasar menurun sebanyak lima peratus tahun ke tahun terutamanya disebabkan penurunan harga Mean of Platts Singapore (MOPS) dan kos produk yang lebih tinggi pada suku tersebut,” katanya.

Untuk tempoh yang sama, syarikat itu berkata, perniagaan komersial mencatatkan sembilan peratus peningkatan jumlah jualan tahun ke tahun, terutamanya disebabkan oleh permintaan yang tinggi untuk Jet A1, walaupun keuntungan kasar merosot sembilan peratus tahun ke tahun berikutan margin yang lebih rendah untuk diesel dan penurunan jumlah minyak bahan api.

Mengenai perniagaan gas petroleum cecair, katanya jumlah jualan meningkat tiga peratus tahun ke tahun manakala keuntungan kasar turun 11 peratus tahun ke tahun disebabkan oleh kos produk lebih tinggi.

"Jumlah jualan perniagaan minyak pelincir dan keuntungan kasar masing-masing susut 15 peratus dan lima peratus tahun ke tahun berikutan permintaan yang lebih rendah dalam segmen komersial di tengah-tengah landskap pasaran yang berdaya saing,” katanya.

Untuk separuh pertama tahun ini keuntungan bersih Petronas Dagangan menurun kepada RM463.95 juta berbanding RM 532.90 juta, manakala pendapatan sedikit tinggi pada RM14.69 bilion berbanding RM14.35 bilion sebelumnya.

Selain itu, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohd Tahir berkata syarikat itu menjangkakan pasaran akan terus mencabar.

Bagaimanapun, beliau berkata syarikat itu akan terus mendorong pertumbuhan jualan dengan memanfaatkan bahan api dan pelincir yang baharu dilancarkan, rangkaian bekalan dan pengedaran yang luas, serta rangkaian stesen dan rakan kongsi yang luas.

“Lebih daripada itu, kami kekal komited untuk meningkatkan keuntungan dengan manfaat perkongsian strategik bagi meningkatkan penawaran bukan bahan api kami.

"Kami akan terus meningkatkan operasi stesen dengan menyediakan pengalaman pelanggan yang lancar dan tanpa sekatan melalui inovasi digital kami seperti Setel (e-wallet) dan RoVR (perkhidmatan mengisi minyak mudah alih),” tambahnya. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus