X

Kindly register in order to view this article
!

Wan Azizah mahu penjualan 'Ghost Smoke' dihentikan segera

Tangkap layar video tular menunjukkan sekumpulan murid sedang seronok menghisap gula-gula yang mengeluarkan asap di Pekan Papar, Sabah.
A
A

PUTRAJAYA - Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mahu penjualan gula-gula ‘Ghost Smoke’ yang mengeluarkan asap seakan-akan rokok apabila disedut dihentikan segera.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat pada masa yang sama meminta ibu bapa meningkatkan pemantauan ke atas anak masing-masing.

“Saya tidak mahu perkara ini menjadi penyakit masyarakat yang menular dalam kalangan kanak-kanak dari kecil lagi,” katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai ‘Ghost Smoke’ selepas majlis Siri Wacana Sri Satria di sini hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN:

Haramkan segera gula-gula berasap

Bahagian kualiti, keselamatan makanan KKM mula siasat 'Ghost Smoke

Baru-baru ini, media melaporkan mengenai kebimbangan ibu bapa berhubung penjualan gula-gula berkenaan yang mengeluarkan asap seakan-akan rokok apabila disedut.

Dr Wan Azizah juga tidak menolak kemungkinan gula-gula berkenaan boleh menjadi permulaan kepada masalah penagihan dadah.

"Dulu smoking (merokok), kemudian dadah dan syabu," katanya.

Pada majlis Wacana Ilmu Sri Satria hari ini, Ketua Jabatan Perpustakaan dan Sains Maklumat Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Prof Dr Roslina Othman menyampaikan syarahan bertajuk ‘Model Ansar dan Muhajirin Dalam Pengurusan Pelarian’.

Wacana itu merupakan idea Dr Wan Azizah sendiri untuk mengimarahkan Sri Satria, yang merupakan kediaman rasmi timbalan perdana menteri, sebagai pusat perkembangan ilmu. Seorang tokoh akan menyampaikan syarahan sebulan sekali bagi berkongsi ilmu yang boleh dimanfaatkan untuk pembangunan negara. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus