Rakyat masih belum pandai buang sampah

Gambar hiasan.
Gambar hiasan.
A
A
A

MAJLIS Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) menguatkuasakan tindakan kompaun RM50 kepada individu yang membuang sampah merata-rata di tempat awam.

Pelaksanaan peraturan itu dipertahankan Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dengan berkata, ia bertujuan memberi kesedaran kepada rakyat untuk bersama-sama menjaga kebersihan sekitar pusat bandar raya.

Malah kata Ahmad Samsuri, walaupun tindakan tersebut dilihat agak keras, namun ia dilakukan bagi memastikan persekitaran Kuala Terengganu bersih terutama menjelang Aidilfitri nanti.

Kompaun kesalahan membuang sampah bukan isu baharu kerana pihak berkuasa tempatan (PBT) lain sudah lama menguatkuasakannya.

Majlis Bandaraya Subang Jaya misalnya pada 2007 telah menguatkuasakan peraturan berkenaan dengan mengenakan hukuman denda lebih keras kepada pesalah.

Begitu juga dengan PBT lain di negara ini, majoritinya sudah memperuntukkan undang-undang untuk memberikan pengajaran kepada orang ramai bagi memastikan persekitaran negara kita lebih bersih.

Selain itu, kerajaan juga dalam usaha untuk memasang CCTV bagi mengekang aktiviti pembuangan sampah di merata-rata tempat.

Jika diteliti, sudah banyak usaha untuk mengawal persekitaran kita daripada terus menjadi lokasi pembuangan sampah sewenang-sewenangnya.

Artikel Berkaitan:

Bahkan ada cadangan supaya jumlah tong sampah ditambah di banyak kawasan dan taman perumahan supaya tiada ruang sampah dibuang merata-rata.

Namun, semuanya tidak akan mencapai matlamat jika sikap orang ramai yang pengotor dan gatal tangan jika tak buang sampah merata-rata.

Sikap yang baik apabila keadaan dalam kereta sendiri bersih. Sikap yang tak baik apabila sampah dari dalam kereta itu dibuang melalui tingkap dan memenuhi jalan raya.

Seperti kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin bahawa 60 peratus daripada 32 juta rakyat Malaysia masih ‘belum pandai’ membuang sampah ke dalam tong sampah.

“Sekarang ini, budaya yang kita nak angkat ialah orang kena cari tong sampah, bukan tong sampah cari orang,” kata beliau.