X

Kindly register in order to view this article
!

Lima alatan diperlukan untuk tingkatkan penjagaan oral

guardian
A
A

ASAS Penjagaan Oral

Gosok gigi anda sekali pada waktu pagi dan malam selama dua minit setiap sesi menggunakan berus gigi yang lembut dengan kepala bersaiz kecil dan sederhana, bersama ubat gigi berflorida.

Pegang berus gigi pada kedudukan 45 darjah menghala ke arah gusi.

Gosok seluruh permukaan gigi (bahagian sisi dan permukaan mengunyah di atas).

Guardian mempunyai berus gigi yang anda perlukan untuk rutin penjagaan oral ini. Cuba “Guardian Activ’ Care Giant Head Toothbrush” dengan bulu lebih banyak untuk membersih permukaan lebih luas dengan lebih pantas.

Sementara itu, “Guardian Ecolo Green Tea Toothbrush” pula lebih mesra alam. Anda juga boleh membawanya ke mana-masa sahaja dengan “Guardian Dental Travel Kit”.

Ia memang ideal untuk digunakan ketika bercuti, boleh diisi ke dalam beg tangan, beg gimnasium dan laci meja bersama penutup berus gigi yang bersih. Jadi, anda boleh memberus gigi apabila perlu sepanjang hari.

Penjagaan Oral Yang Lebih Menyeluruh

1. Flos gigi anda

Memberus gigi setiap hari hanya membersih tiga daripada lima permukaan gigi anda. Tingkatkannya ke satu tahap lebih tinggi dengan membersihkan celah-celah gigi menggunakan berus interdental atau flos. Flos penting untuk mencegah penyakit gusi. “Guardian Activ’ Care Dental Floss Mint” ideal kerana ia kecil, padat dan muat di dalam poket dengan perisa pudina yang menyegarkan.

2. Flos pencungkil gigi untuk pembersihan yang lebih menyeluruh

Jika anda tidak boleh melakukan flos sepenuhnya, gunakan “Guardian Floss Toothpicks” untuk menanggalkan plak dan sisa makanan di celah-celah gigi dan di sekitar garis gusi secara efektif, terutama di kawasan yang sukar dicapai. Ia hadir dalam bungkusan satu persatu, jadi anda boleh menyimpannya di dalam beg tangan atau poket seluar untuk membersihkan mulut dengan pantas selepas menikmati hidangan tengah hari.

3. Fishbone Toothpicks (Pencungkil Gigi Tulang Ikan) apabila makanan melekat di celah-celah gigi

Cuba “Guardian Fishbone Toothpicks” baharu yang sangat baik untuk mengeluarkan sisa makanan yang melekat di celah-celah gigi dengan lembut. Tip pro: Lakukan regim penjagaan oral anda di dalam bilik air atau secara bersendirian.

4. Selesaikan masalah nafas berbau dan plak dengan pembersih mulut

Pembersih mulut boleh meningkatkan rutin penjagaan oral harian anda kerana ia boleh menjangkau kawasan yang tidak boleh dicapai oleh berus gigi dan flos. Ambil sedikit dan kumur dalam tempoh 30 ke 40 saat dengan bibir ditutup rapat. Kemudian buang dan jangan telan. Sesetengah produk pembersih mulut memiliki kandungan anti-bakteria untuk membantu mengurangkan masalah nafas berbau dan plak. Gunakan “Guardian Fresh Mouth Six Action Mouthwash” untuk nafas lebih segar, mengurangkan plak, menguatkan gigi, menggalakkan gusi yang lebih sihat dan memulihara mineral pada enamel.

5. Bersihkan lidah anda

Plak terdiri daripada satu lapisan yang mempunyai jutaan bakteria. Kita sering kali lupa untuk membersihkan lidah. Membersihkan lidah merupakan satu rutin kebersihan oral harian yang penting. Gunakan “Guardian Tongue Cleaner” untuk membantu menghilangkan lapisan dan sisa makanan daripada lidah.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus