MBSA sedia 445 CCTV pantau kawasan risiko banjir, tapak pelupusan haram

MBSA sediakan sebanyak 445 rakaman CCTV di lokasi berisiko banjir dan tapak pembuangan sampah haram. - Gambar hiasan
MBSA sediakan sebanyak 445 rakaman CCTV di lokasi berisiko banjir dan tapak pembuangan sampah haram. - Gambar hiasan
A
A
A

SHAH ALAM - Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menyediakan sebanyak 445 rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi berisiko banjir dan tapak pembuangan sampah haram, kata Timbalan Datuk Bandar Shah Alam, Cheremi Tarman.

Menurutnya, CCTV berkenaan dipasang bagi pemantauan 24 jam dan sebagai persediaan menghadapi banjir di kawasan pentadbiran majlis itu, termasuk 145 CCTV bergerak di kawasan tapak pembuangan sampah haram.

Selain itu katanya, sebanyak 50 CCTV turut disediakan Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk membantu memantau kejadian bah di kawasan MBSA.

Mengenai persiapan banjir, beliau berkata, sebanyak 36 projek yang telah, sedang dan akan dimulakan melibatkan tiga fasa bermula tahun lepas dengan menumpukan kepada kawasan yang pernah dilanda banjir teruk seperti Taman Sri Muda, Stadium Shah Alam, Jalan Kebun dan beberapa kawasan di Klang Utara.

"Projek-projek utama bagi menangani masalah banjir ini dijangka akan siap pada tahun ini, manakala projek kecil lain akan disambung lagi pada tahun hadapan,” katanya ketika ditemui media pada Persidangan Psikologi Perkhidmatan Awam Kali Ke-27 di sini hari ini.

Cheremi berkata, pihaknya turut meminta Jabatan Pengairan dan Saliran untuk menyegerakan pembinaan ban di sepanjang Sungai Damansara dan Sungai Klang untuk tujuan sama. - Bernama

Artikel Berkaitan: