NGO Islam minta Jawi siasat Radzi, Mubin sebut perkataan jelik terhadap Anwar

Radzi
Radzi
A
A
A

KUALA LUMPUR - Dua Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam meminta Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) menyiasat tindakan Naib Presiden Bersatu, Datuk Dr Radzi Jidin dan seorang lagi yang didakwa menyebut perkataan jelik terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang termasuk dalam kesalahan jenayah qazaf.

Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia, Ahmad Farhan Rosli berkata, tindakan itu tidak sewajarnya berlaku kerana kesalahan jenayah qazaf adalah berat dan salah di sisi agama Islam.

"Jadi hari ini kami telah mengemukakan dua laporan kepada Jawi berkaitan beberapa kes tuduhan qazaf yang telah berlaku sama ada di media sosial atau secara terbuka di bawah Seksyen 41 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan.

"Kami harap pihak berkuasa Jawi membuat penilaian dan melakukan tindakan sewajarnya,” katanya ketika ditemui pemberita di lobi bangunan Jawi di sini hari ini.

Seksyen itu menyatakan Qazaf bermaksud membuat pengataan palsu terhadap mana-mana orang yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Beliau berkata, pihaknya membuat laporan kepada pihak berkuasa Jawi berhubung tindakan Radzi yang mengeluarkan perkataan berkenaan ketika bertikam lidah dengan Anwar semasa Menteri Kewangan itu menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 di Dewan Rakyat pada Selasa lepas.

Sementara itu, Naib Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Zairudin Hashim membuat laporan kepada pihak sama berhubung hantaran di akaun Facebook milik bekas setiausaha politik Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, Mubin Salleh atau nama sebenarnya Mohd Hafez Mubin Mohd Salleh yang menyebut beberapa perkataan jelik terhadap Anwar semalam.

Zairudin berkata, tidak salah berbeza politik tetapi hindarkan daripada memfitnah membabitkan kesalahan qazaf.

Artikel Berkaitan:

"Ini bukan kesalahan biasa kerana ia membabitkan hukum syarak dan sebagai umat Islam khususnya, elakkan daripada menormalisasikan perkara ini serta elakkan daripada sengaja menulis di media sosial berkenaan fitnah-fitnah yang tidak sepatutnya dibuat oleh kita semua,” katanya.

Turut hadir membuat laporan itu ialah Setiausaha ABIM Wilayah Persekutuan Khairul Fahmi Helmi Muharor; Yang Dipertua ABIM Wilayah Persekutuan, Muhamad Aliemran Norasid dan aktivis ABIM, Ainol Azril Ainol Zaffery. - Bernama