'Mana Pas bila Gerakan bersuara isu modul hadis 40' - Nur Jazlan

Muat naik di Facebook Nur Jazlan.
Muat naik di Facebook Nur Jazlan.
A
A
A

JOHOR BAHRU - Sikap Pas mendiamkan diri berhubung pelaksanaan Modul Penghayatan 40 hadis Imam Nawawi yang dibangkitkan rakan sekutunya Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) dalam Perikatan Nasional (PN) menimbulkan persoalan.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT), Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, Pas sepatutnya bersuara sebagaimana mereka bersuara dalam isu yang melibatkan MCA terutama berkaitan agama.

"Saya nak tanya mana perginya suara Pas, bila sahabat mereka dalam PN, Gerakan beria-ia bantah cadangan kerajaan berhubung pelaksanaan Modul Penghayatan 40 hadis Imam Nawawi.

"Bila parti bukan sekutu mereka terutama MCA, mereka bantah keluarkan kenyataan tak wajar orang bukan Islam buat bantahan kerana perasaan Islamfobia," katanya dalam must naik di Facebooknya pada Ahad.

Ketua UMNO Bahagian Pulai, menegaskan bukan hendak pertahankan MCA yang bersama dalam BN kerana berpandangan MCA juga tidak perlu campur berhubung modul itu.

"Bukan hendak pertahankan MCA yang bersama BN sebab saya pun berpendirian parti itu tak perlu campur tangan isu modul berkenaan yang tak ada kaitan dengan pelajar bukan Islam.

"Cuma saya tak boleh terima sikap 'double standard' dan perbuatan Pas yang setiap kali tunggang isu agama bila dan kepentingan politik," katanya.

Menurut Nur Jazlan, Pas juga perlu berhenti menghentam UMNO kerana bersama DAP di dalam kerajaan kononnya mendakwa UMNO tergamak bekerjasama dengan satu parti yang anti-Islam dan Melayu.

"Gerakan pun apa kurangnya. Kadang-kadang Gerakan lebih ekstrem dalam beberapa isu babitkan Islam seperti tindakan Gerakan saman Pas Kelantan dalam isu hudud.

"Gerakan juga lantang membantah dengan pelaksanaan tulisan jawi pada buku-buku teks di semua sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) dan sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT)," katanya.

Sebelum ini, Gerakan dilapor membantah sekerasnya-kerasnya pengenalan buku Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi di Sekolah-sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah-sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK).

Melalui suatu sidang media yang diadakan pada hari Jumaat, Timbalan Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Oh Tong Keong berkata, parti tersebut bersedia membawa isu ini ke mahkamah sekiranya perlu, demi menegakkan kedaulatan undang-undang negara dan membela hak-hak orang bukan Islam.

-endn

Modul Hadis 40 Imam Nawawi: Tiada paksaan kepada bukan Islam - PM

61 SMKA, 228 SABK terlibat Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi - KPM

MUIS sokong pengenalan Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi

Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi pelihara keharmonian masyarakat

KPM lancar modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi

Modul penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi bantu bentuk akhlak pelajar

'Usah jadi hero dalam isu hadis 40' - Ahmad Fadhli

KPM sedia bincang kekeliruan pelaksanaan modul penghayatan hadis