Orang Islam tidak digalakkan masuk rumah ibadat agama lain

Amran
Amran
A
A
A

SEREMBAN - Masyarakat Islam tidak digalakkan untuk masuk ke dalam rumah ibadat agama lain kecuali mempunyai tujuan yang diharuskan syarak.

Timbalan Mufti Negeri Sembilan, Amran Awaludin berkata, tujuan yang diharuskan itu antaranya untuk berdakwah dan memenuhi jemputan berdialog antara agama, namun kehadiran sewaktu hari perayaan keagamaan lain adalah tidak dibenarkan.

"Ia sebagai tindakan untuk lebih berhati-hati berikutan dibimbangi terpengaruh dengan diayah agama lain.

"Agama Islam tidak pernah memutuskan silaturahim sesama keluarga meskipun wujud perbezaan agama dan tidak melarang ikatan persaudaraan serta persahabatan dengan bukan Islam," katanya kepada Sinar Harian pada Sabtu.

Bagaimanapun katanya, kehadiran (rumah ibadat bukan Islam) itu mestilah terbatas sebagai hadirin biasa sahaja.

"Tidak boleh terlibat dengan sebarang proses ritual seperti membaca doa, mengiringi pasangan pengantin masuk ke gereja atau berada di ‘altar’ (pentas) sewaktu proses perkahwinan yang diupacarakan paderi sedang berlangsung.

"Selain itu, sebarang aktiviti yang bercanggah dengan syariat Islam seperti tarian, minum arak dan pergaulan bebas lelaki serta wanita wajib dielakkan walau dengan apa jua cara sekalipun," katanya.

Jelasnya, ia selaras dengan konsep fiqh al-ta’ayush yang telah sekian lama diamalkan oleh Syeikh al-Azhar al-‘Allamah Ahmad al-Thayyib dan juga Darul Iftaa’ Mesir.

Artikel Berkaitan:

Ujarnya, konsep tersebut mengharuskan seorang Muslim memasuki gereja dan rumah ibadat agama lain, sama ada untuk melancong, menyaksikan majlis perkahwinan atau penghormatan kepada jenazah, selagi ia tidak melanggar batas-batas agama.