Mangsa banjir Johor catat 2,511 orang libat 697 keluarga

Anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) melakukan pemantauan keadaan banjir di lima buah kampung di Segamat pada Sabtu. - Foto ihsan APM Segamat
Anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) melakukan pemantauan keadaan banjir di lima buah kampung di Segamat pada Sabtu. - Foto ihsan APM Segamat
A
A
A

JOHOR BAHRU - Jumlah mangsa banjir di negeri ini mencatatkan 2,511 orang di 33 pusat pemindahan sementara (PPS) pada jam 8 pagi Ahad.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Dr Azmi Rohani berkata, jumlah mangsa banjir berkenaan melibatkan 697 keluarga dari tujuh daerah iaitu di Mersing, Kluang, Kota Tinggi, Batu Pahat, Segamat, Tangkak dan Muar.

Beliau memberitahu, jumlah berkenaan menunjukkan penurunan berbanding 3,480 mangsa banjir daripada 960 keluarga di 35 PPS pada jam 8 pagi Sabtu.

"Mangsa banjir paling ramai ketika ini adalah di Mersing melibatkan 836 orang daripada 224 keluarga yang ditempatkan di tujuh PPS diikuti Batu Pahat menempatkan 694 orang daripada 194 keluarga di tujuh PPS.

"Kluang pula menjadi daerah ketiga paling ramai mangsa banjir iaitu 422 orang daripada 117 keluarga di tiga PPS manakala di Kota Tinggi seramai 416 orang daripada 104 keluarga ditempatkan di lapan PPS," katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Sementara di Segamat pula mencatatkan mangsa banjir paling ramai, kini hanya tinggal 123 orang daripada 34 keluarga di enam PPS dan di Tangkak pula mempunyai 15 orang daripada tiga keluarga di satu PPS.

"Di Muar pula jumlah mangsa banjir masih sama seperti semalam yang menempatkan lima orang daripada 194 keluarga di sebuah PPS," ujar beliau.

Azmi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) memberitahu, Jalan Tanah Abang dan selekoh pertama Tanah Abang di Mersing ditutup untuk semua kenderaan kerana paras air semakin naik dan mencecah 1 meter.

Artikel Berkaitan:

Katanya, Jalan Mawai Lama di Kota Tinggi masih lagi dibuka untuk kenderaan berat sahaja kerana air naik setinggi 0.35 meter.

Bagi Jalan Putting dan kawasan kebun dan Jalan Bekok di Segamat, beliau berkata, kedua-duanya dibuka untuk kenderaan ringan selepas air naik setinggi 0.3 dan 11.2 meter.

Menurutnya, Jalan Sungai Tiram-Ulu Tebrau di Kulai masih ditutup untuk semua kenderaan selepas tanah runtuh melibatkan kawasan cerun sehingga 12 meter.

"Jalan Intan di Felda Cahaya Baru dan Jalan Intan di Felda Ulu Tebrau di Johor Bahru juga mengalami tanah runtuh di bahagian cerun tetapi dibuka untuk kenderaan berat dan ringan," katanya

Tambahnya, begitu juga Jalan Kahang Barat, Jalan Kampung Sri Timur dan Jalan Mardi di Kluang mengalami tanah runtuh pada bahagian cerun tetapi masih dibuka untuk kenderaan berat dan ringan.