Negeri Sembilan belum haramkan beg plastik

Teo Kok Seong menyampaikan Hadiah kepada pemennagprogram Blueprint
Teo Kok Seong menyampaikan Hadiah kepada pemennagprogram Blueprint
A
A
A

SEREMBAN - Kerajaan Negeri Sembilan memilih untuk terus mengambil pendekatan mendidik masyarakat berhubung kempen tanpa beg plastik dalam urusan membeli belah berbanding mengambil tindakan lebih drastik.

Exco Kesejahteraan Bandar, Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Kampung Baru negeri, Teo Kok Seong berpendapat, masyarakat perlu diberi tempoh yang munasabah untuk mereka membiasakan diri dengan amalan sifar beg plastik.

"Sememangnya kita ada perancangan untuk menjadikan Negeri Sembilan sifar beg plastik dan Majlis Bandaraya Seremban pun telah pun membuat promosi mengenai itu.

"Tapi setakat ini kita lebih fokus memberi galakan daripada mengambil tindakan drastik dan undang-undang. Bagi saya kita perlu bersikap lebih adil kepada masyarakat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Pada Majlis Apresiasi Blueprint Negeri Sembilan Bersih-SWcorp Bersamamu #NogorikuRumahku dan My Inspark Negeri Sembilan pada Jumaat

Teo Kok Seong (tengah) bersama barisan pemenanv program Blueprint
Teo Kok Seong (tengah) bersama barisan pemenanv program Blueprint

Menurutnya, kebanyakan pasar raya di negeri ini telah pun melaksanakan promosi kempen tanpa beg plastik dan pelanggan yang mahu beg plastik akan dikenakan caj.

Selain itu beliau menggalakkan semua kawasan perumahan mengambil bahagian dalam menjayakan program kitar semula.

Artikel Berkaitan:

"Saya rasa kebanyakan taman perumahan dan kampung-kampung di negeri ini telah pun ambil bahagian dan kesannya saya difahamkan sampah yang dihantar ke pusat pelupusan sisa pepejal menunjukkan pengurangan.

"Penting untuk masyarakat mengamalkan kitar semula dan ia perlu diperluaskan serta diperkasakan," katanya.