Felda: Antara ihsan dan tiada perasaan

A
A
A

RIUH-RENDAH negara membincangkan Laporan Kertas Putih Felda (LKPF) seolah-olah Felda di ambang kemusnahan. Mana mungkin Felda yang mempunyai aset RM25 bilion berbanding liabiliti RM14.4 bilion akan musnah.

Sebenarnya LKPF memberi banyak gambaran positif kepada kerajaan Barisan Nasional dan pengurusan terdahulu berbanding apa yang cuba ditonjolkan oleh ucapan Menteri Ekonomi, Datuk Seri Mohamad Azmin Ali.

Misalnya dalam halaman 24 LKPF, panel mengkritik tindakan Felda memberi subsidi yang tinggi kepada projek perumahan generasi kedua.

Menurut laporan tersebut, Felda perlu menanggung subsidi sejumlah RM897 juta untuk melaksanakan program PGBF. Kos pembinaan rumah PGBF sebanyak RM198,000 seunit adalah jauh lebih tinggi berbanding harga jualan yang bermula dari RM90,000 seunit.

LKPF menganggap tanggungan subsidi yang tinggi telah membebankan Felda, terutamanya dalam situasi aliran tunai yang kritikal pada masa ini. LKPF juga mengkritik tindakan pengurusan lama Felda yang membelanjakan RM4.6 bilion hasil penyenaraian FGV kepada kebajikan peneroka Felda.

Dalam penyenaraian FGV di Bursa Malaysia pada 2012, Felda menerima RM6 bilion. Kerajaan menganggap sejumlah RM4.6 bilion telah dibelanjakan secara tidak produktif iaitu, Pemberian Khas Peneroka (RM1,690 juta), Bonus kepada Petugas (RM20 juta), Sumbangan one-of Negeri (RM550 juta), Pinjaman Pembesaran Rumah Peneroka (RM400 juta), Perbelanjaan Penyenaraian RM177 juta), Penebusan Saham FGV (RM406 juta), Perbelanjaan Modal (RM1,316 juta).

Oleh kerana LKPF bertujuan mencari salah kerajaan terdahulu, maka keseluruhan RM1.4 bilion (24.0 peratus) yang digunakan untuk pelaburan jangka panjang diklasifikasikan sebagai pelaburan baharu yang tidak menguntungkan.

LKPF mendedahkan bahawa aset Kumpulan Felda telah meningkat daripada RM12.1 bilion pada tahun 2007 kepada RM25 bilion pada tahun 2017. Tidak dinafikan bahawa liabiliti Felda turut meningkat RM1.2 bilion pada tahun 2007 kepada RM14.4 bilion pada tahun 2017.

Artikel Berkaitan:

Jumlah peningkatan liabiliti ini seiring dengan peningkatan aset kerana Felda sedang mengembangkan strategi perniagaannya. Daripada RM14.4 bilion liabiliti tersebut, RM12.1 bilion adalah pinjaman. Dalam masa yang sama peneroka berhutang dengan Felda sebanyak RM7.7 bilion.

LKPF juga jelas ditulis mengambil pendekatan politik partisan. Misalnya, kekurangan tunai Felda bukanlah perkara baharu dan telah disedari oleh pengurusan sejak 2017 lagi. Malah pada Oktober 2017, Pengerusi Felda ketika itu, Tan Sri Shahrir Samad telah pun mengarahkan penjualan beberapa aset perniagaan bukan cabang perniagaan utama bagi meningkatkan aliran tunai Felda.

Demikian juga dalam beberapa kes pembelian aset oleh anak syarikat Felda, Felda Invesment Center (FIC), yang ditimbulkan oleh LKPF. Ia bukan perkara baharu kerana telah dilapor, disiasat dan sebahagiannya telah dalam pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sejak beberapa tahun lalu.

LKPF mengabaikan input siasatan dan pendakwaan mengenai isu-isu Felda yang dilakukan sebelum Mei 2018. Seolah-olah semua ini hanya diambil tindakan selepas pertukaran kerajaan.

Pengarah Besar Felda, Othman Omar membuat dua laporan polis sehari sebelum LKPF dibentangkan. Ini menunjukkan bahawa hasrat sebenar laporan ini adalah untuk meriuhkan persengketaan politik.

Salah satu laporan polis tersebut ialah mengenai projek usaha sama pembangunan Kuala Lumpur Vertical Center (KLVC). Kontroversi projek ini bermula sejak awal Januari 2018 apabila Pengerusi Felda pada masa itu, Tan Sri Shahrir Samad membuat laporan polis.

Namun pada 16 September 2018, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengumumkan bahawa siasatan berhubung kemelut pemilikan tanah untuk projek KLVC telah ditutup.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh, tiada sebarang kes pendakwaan akan dibuat ke atas Synergy Promenade Sdn Bhd (Synergy Promenade).

Justeru untuk apa laporan polis bagi isu yang sama? Keputusan siasatan polis dibuat ketika kerajaan Pakatan Harapan.

Malah pada 21 September 2018 Pengerusi Felda, Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor, memberitahu The Edge bahawa Felda merancang untuk memulakan rundingan semula dalam projek KLVC.

“Federal Land Development Authority (Felda) plans to restart discussions with Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) master developer Synergy Promenade Sdn Bhd on the project to reach a win-win solution.”

Apa yang jelas dalam LKPF ini ialah kerajaan terdahulu bersifat ihsan peneroka dan kerajaan sekarang yang seolah-olah tiada perasaan.

* Ab Jalil Backer ialah Presiden Angkatan Karyawan Nasionalis