‘Enam minit paling lama dalam hidup saya’

Heung-min dan pemain tengah Son Jun-ho meraikan kejayaan Korea Selatan mara ke pusingan 16 terbaik Piala Dunia Qatar 2022. Foto AFP
Heung-min dan pemain tengah Son Jun-ho meraikan kejayaan Korea Selatan mara ke pusingan 16 terbaik Piala Dunia Qatar 2022. Foto AFP
A
A
A

SON Heung-min menyifatkan penantian perit Korea Selatan untuk pengesahan tempat ke pusingan kalah mati Piala Dunia sebagai ‘enam minit paling lama dalam hidup saya’ selepas kemenangan 2-1 ke atas Portugal menyaksikan pasukan dari Asia itu mara ke pusingan 16 terbaik.

Kapten Korea itu meletakkan Hwang Hee-chan untuk menjaringkan gol kemenangan minit ke-91 menentang pasukan Fernando Santos dan meninggalkan Taeguk Warriors dengan harapan Uruguay tidak dapat menambah kelebihan dua gol ke atas Ghana dalam perlawanan Kumpulan H yang lain.

Satu lagi gol akan membawa Uruguay ke pusingan 16 terbaik dengan mengorbankan Korea kerana perbezaan gol dan skuad itu berkumpul di padang Stadium Education City menonton pada peranti digital ketika pasukan Amerika Selatan akhirnya gagal.

"Ia adalah enam minit terpanjang dalam hidup saya, tetapi dalam bulatan kami benar-benar positif..

“Saya berkata: jika Uruguay menjaringkan satu lagi gol, saya sangat berbangga dengan pasukan ini dan sangat gembira kerana anda memberikan segala-galanya dan kita akan lihat apa yang akan berlaku.

"Kami hanya menunggu, tetapi ia adalah penantian yang lama," kata Heung-min, yang akan beraksi di pusingan kalah mati Piala Dunia buat kali pertama dalam kariernya.

Kemenangan Korea Selatan ke atas Portugal mengimbau kemenangan 2-0 ke atas Jerman di Rusia empat tahun lalu, yang menyingkirkan juara bertahan ketika itu.

Heung-min menjaringkan gol pada masa kecederaan perlawanan di Kazan itu menyaksikan Korea gagal mara berikutan kekalahan 3-0 Mexico kepada Sweden yang memacu kedua-dua negara ke saingan pusingan 16 terbaik

Artikel Berkaitan:

"Kali ini berbeza. Kami menunggu keputusan lain tetapi saya tidak terfikir pun tentang empat tahun lalu kerana saya sangat gembira dan sangat bangga pada masa ini," kata Heung-min

Son yang menyertai skuad Shin Tae-yong di Rusia itu.

Korea Selatan akan berdepan Brazil pada Selasa dengan Heung-min memuji perpaduan dalam skuad Paulo Bento.

"Kami menghabiskan lebih banyak masa berbanding dengan rakan dan keluarga. Di kem mereka sudah berada di sini lebih sebulan.

"Kami benar-benar rapat. Saya sangat berterima kasih kepada mereka yang tidak bermain, mereka sedih tetapi tidak menunjukkan kekecewaan mereka.

“Mereka memberikan segala-galanya di bangku simpanan dan menyokong kami dan itu membuat perbezaan besar, untuk menjadi satu pasukan daripada pergi dengan cara yang berbeza.

"Saya sangat gembira, sangat bersyukur dapat memimpin pasukan ini dan mempunyai pasukan ini. Ini membuat perubahan yang besar," katanya.