Ulamak Pas gesa penyatuan ummah demi PRU15

Ahmad - Foto Facebook Ustaz Ahmad Yahaya
Ahmad - Foto Facebook Ustaz Ahmad Yahaya
A
A
A

SHAH ALAM - Dewan Ulamak Pas Pusat menggesa semua pihak bernaung di bawah gagasan penyatuan ummah bagi mendepani cabaran mendatang khususnya dalam Pilihanraya Umum ke-15 (PRU15).

Ketuanya, Datuk Ahmad Yahya berkata, gagasan tersebut adalah pendekatan terbaik dalam menyatukan umat Islam, selain menentang ‘kebobrokan’ yang dicetuskan sesetengah kelompok berkepentingan dalam negara.

Pada masa sama, beliau melihat gagasan itu sebagai formula boleh menang dalam PRU15.

“Gagasan ini merupakan pintu gerbang penyatuan bukan sahaja umat Islam, bahkan juga golongan bukan Islam yang berpegang kepada prinsip yang sama.

“Sudah sampai masanya umat Islam bersatu padu mempertahankan Islam daripada segala aspek khususnya medan politik yang sentiasa terbuka kepada ruang eksploitasi musuh. Ironinya, masih ada pihak yang sanggup mengetepikan gagasan ini semata-mata mahu mempertahankan kepentingan sendiri,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Beliau turut mengulangi gesaan bahawa gagasan penyatuan ummah merupakan strategi paling ampuh untuk memastikan kemenangan dalam PRU15.

Jelasnya, ia hadir bagi menangani kerosakan pemerintahan Pakatan Harapan dan sewajarnya diteruskan bagi memperkukuhkan kedudukan Islam dalam negara.

Artikel Berkaitan: