Swiatek azam aksi terbaik

Swiatek - foto SportsKeeda
Swiatek - foto SportsKeeda
A
A
A

PEMAIN nombor satu dunia yang juga pilihan pertama, Iga Swiatek mahu memberikan aksi terbaik dalam saingan suku akhir Tenis Terbuka Amerika Syarikat (US Open) apabila berdepan pemain Amerika Syarikat, Jessica Pegula, pada Khamis.

Kata Swiatek, dia tidak mahu mengulangi aksi hambar ketika berhempas pulas menewaskan pemain bukan pilihan Jule Niemeier 2-6 6-4 6-1, Selasa lalu.

“Menentang Niemeier agak ‘menakutkan’ saya kerana dia jelas memberikan aksi terbaik malah menewaskan saya di set pertama.

“Mujurlah saya mampu menyerap tekanan dan menewaskannya di dua set berikutnya...Ia satu perlawanan sukar. Oleh itu, saya tidak mahu mengulangi kesilapan sama dan memberikan fokus berdepan Pegula di suku akhir nanti,” katanya.

Swiatek yang juga juara Terbuka Perancis 2022 turut berazam melangkah lebih jauh pada kejohanan kali ini sekali gus meraih gelaran Grand Slam keduanya.

Sementara itu, Pegula yang juga pemain nombor lapan dunia ketika ini berharap dapat meneruskan momentum kemenangan ketika berdepan Swiatek.

Pemain berusia 28 tahun itu mahu memberikan aksi terbaik ketika berdepan Swiatek dan melangkah ke separuh akhir.

“Saya telah menewaskan bekas juara Wimbledon, (Petra) Kvitova, sebelum ini dan semakin yakin dengan permainan saya.

Artikel Berkaitan:

“Oleh itu, saya semakin yakin untuk mencatatkan kejayaan berdepan Swiatek dan mara ke separuh akhir kali ini,” katanya.