X

Kindly register in order to view this article
!

Kerajaan tidak berhasrat tangguh pelaksanaan MSPO

Menteri Industri Utama Teresa Kok (dua, kanan) diberikan taklimat mengenai benih klon sawit oleh Eksekutif Kanan Sawit Kinabalu Sdn Bhd Rohani Munir (kanan) ketika melawat ruang pameran selepas mengadakan lawatan ke Pusat Konservasi Sungai Pin hari ini. -Foto Bernama
A
A

SANDAKAN - Kerajaan pusat tidak berhasrat untuk menangguhkan pelaksanaan pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO), kata Menteri Industri Utama Teresa Kok hari ini.

Jelasnya, pensijilan MSPO sangat perlu bagi memastikan minyak sawit negara diiktiraf sebagai mampan dan bertaraf lima bintang.

"Itulah sebab kita mahu meneruskan pensijilan MSPO dengan serius.

"Kalau tidak, nanti sukar bagi kita untuk memasarkan minyak sawit kita pada masa akan datang, khususnya apabila negara seperti anggota Kesatuan Eropah mengenakan pelbagai halangan untuk kemasukan minyak sawit negara ke pasaran Eropah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat kebun kelapa sawit Chong Yun Loi, 52, yang mendapat pensijilan MSPO pada minggu lepas ke atas kebun kelapa sawit seluas dua hektar yang diusahakannya dekat sini sejak 2006.

Teresa Kok diminta mengulas permintaan kebanyakan pekebun kecil sawit yang menghadapi kesukaran untuk memenuhi keperluan pensijilan MSPO dan meminta kerajaan menangguhkan pelaksanaan pensijilan MSPO sehingga keadaan pasaran bertambah baik.

Beliau berkata kerajaan akan memberikan kos pengauditan sebanyak RM135 sehektar tanaman kelapa sawit bagi memudahkan usaha pekebun kecil memohon pensijilan MSPO.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pensijilan Minyak Sawit Malaysia (MPOCC) Chew Jit Seng, terdapat kira-kira 650,000 pekebun kecil di seluruh negara yang mengusahakan 38 peratus daripada jumlah 5.85 juta hektar tanaman kelapa sawit.

Kerajaan mewajibkan semua pengusaha tanaman kelapa sawit di negara ini, termasuk pekebun kecil, untuk mendapat pensijilan MSPO sehingga 31 Dis ini.

Pensijilan MSPO menggariskan syarat, antaranya amalan pertanian terbaik dalam usaha menjadikan minyak sawit negara sebagai pilihan utama di peringkat antarabangsa.

Terdahulu, Kok melawat Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok dan Pusat Pemuliharaan Beruang Madu Borneo di Sepilok dekat sini.

Beliau kagum dan memuji usaha gigih kerajaan negeri Sabah menerusi Jabatan Perhutanan Negeri dan Jabatan Hidupan Liar Sabah dalam memelihara dan memulihara alam sekitar serta hidupan liar dan harus dipromosikan secara hebat, khususnya kepada masyarakat antarabangsa.

"Saya rasa semua usaha ini (menjaga alam sekitar dan hidupan liar) akan membantu usaha kita memerangi kempen anti sawit di luar negara,” katanya. -Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!