Pembangunan perindustrian negara perlu ikut trend global

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A
KUALA LUMPUR - Malaysia boleh menghentikan penghijrahan tenaga mahir dengan melaksanakan dasar pembangunan perindustrian yang sejajar dengan trend global untuk menjadi negara berpendapatan tinggi dan mengekalkan tenaga kerja dalam negara, kata seorang penyelidik.

Ketua Pegawai Penyelidik di EMIR Research, Datin Wira Dr Margarita Peredaryenk berkata, daripada pekerjaan tradisional, industri dan sistem pendidikan negara perlu melahirkan tenaga kerja yang dapat mengisi pekerjaan kritikal terutamanya berkaitan ICT dan pendigitalan, elektronik, kejuruteraan, kejuruteraan perisian dan penyelidikan.

"Ini akan menempatkan Malaysia pada kedudukan yang baik dalam melahirkan dan mengekalkan individu berkemahiran tinggi dengan pengetahuan dan kemahiran yang relevan," katanya pada program bual bicara ‘The Brief’ pada Rabu.

Beliau berkata, sukatan pelajaran Malaysia juga perlu diisi dengan elemen Revolusi Perindustrian Keempat (4IR) bermula peringkat sekolah rendah dengan penekanan kepada mencipta pendekatan teknologi berbanding pengguna teknologi semata-mata.

"Individu yang berbakat di setiap peringkat masyarakat merupakan mereka yang meningkatkan ekonomi negara dan ia memerlukan individu yang tepat membina budaya yang betul untuk menarik individu yang sesuai dan mengembangkan ekonomi, meningkatkan pelaburan asing dan mengukuhkan ringgit,” katanya.

Peredaryenk kesal bagaimana Malaysia terperangkap dengan ekonomi yang amat mudah terdiri daripada persekitaran buruh yang murah, rendah dan separa mahir.

"Malangnya, jumlah sepanjang 40 tahun yang lepas dalam bidang seperti nilai tambah oleh industri, pelaburan langsung asing, pengangguran belia, eksport berbanding KDNK, menunjukkan bahawa "industri kita berada dalam keadaan yang amat kritikal terutamanya berikutan keluasan dan kedalaman industri yang terhad.

"Kemahiran yang diperlukan untuk pekerjaan yang sukar diisi memerlukan latar belakang matematik yang kuat, pemikiran kritis, pemikiran modular, pemikiran sistem, kreativiti dan inovasi serta pemikiran yang bertentangan," katanya.

Penyelidikan global menunjukkan bahawa ini akan mewujudkan peluang pekerjaan, pilihan pekerjaan serta peluang pembelajaran yang akan memberi impak kepada mobiliti sosial secara positif dan menjana pengagihan pendapatan yang sama.
Artikel Berkaitan:


Menjawab soalan daripada hos Gerard Ratnam mengenai sama ada terdapat keperluan untuk menstruktur semula dalam membuat keputusan dasar untuk menghentikan penghijrahan tenaga mahir, beliau berkata: "Kita sama ada berada pada kedudukan rantaian bekalan global, bahan mentah atau pada kedudukan lain, pemasangan mudah barangan siap.

"Ini mengehadkan mobiliti sosial dalam negara kita dan mendorong individu yang berbakat dan berkemahiran, jika kita mampu menghasilkan mana-mana, di luar negara (dan) ini adalah masalah struktur yang tidak boleh diselesaikan dengan subsidi dan pemberian yang berterusan.”

Katanya, kerumitan dan kepelbagaian ekonomi memerlukan pengagihan pengetahuan yang luas, tahap keterangkuman yang tinggi, institusi yang kukuh dan tahap penyelarasan yang tinggi antara dasar sosial yang berasaskan keperluan dan dasar industri yang berasaskan merit.

Beliau berkata, jika sesebuah negara tidak menghargai individu berkemahiran tinggi dan berbakat, ia akan terdedah kepada pelbagai masalah struktur. Ia termasuk penduduk menua, penggubalan dasar yang lemah, ‘perangkap’ pendapatan sederhana, pembangunan industri yang rendah, kualiti hidup yang lemah, pelaburan langsung asing yang rendah dan peluang pekerjaan yang berkurangan.

"Malangnya, kebanyakan faktor ini sebenarnya membawa kepada lebih banyak penghijrahan tenaga mahir. Itu sebabnya ia meningkat dengan lebih pesat.

"Ternyata, sistem pendidikan kita dilihat tidak mencukupi untuk melahirkan tenaga kerja yang amat diperlukan dengan Bank Dunia mengetengahkan perkara ini seawal 2009 dan dengan TalentCorp secara konsisten melaporkan ketidakupayaan industri kita untuk mengisi pekerjaan kritikal dalam ICT, elektronik, kejuruteraan, kejuruteraan perisian, penyelidikan sejak 2015 hingga sekarang,” katanya.

Beliau berkata, EMIR Research menyokong sukatan pelajaran Malaysia yang perlu diisi dengan elemen 4IR bermula peringkat sekolah rendah dengan penekanan kepada mencipta pendekatan teknologi berbanding pengguna teknologi semata-mata.

Menurutnya, sukatan pelajaran perlu melangkaui pembahagian kemanusiaan/sains dari peringkat sekolah hingga peringkat universiti yang tidak sepatutnya membahagikan kemanusiaan dan sains kepada aliran.

"Kita perlu mengakui bahawa realiti 4IR hanya menuntut individu yang serba lengkap yang mahir dalam kedua-dua bidang.

"Malaysia perlu mewujudkan jawatankuasa khas yang melibatkan pakar sains dan teknologi dari kalangan ahli akademik dan industri untuk pembangunan kurikulum yang berterusan sejajar dengan pembangunan industri global,” katanya. - Bernama