USM lahirkan ramai pakar bedah neuro

Dr Jafri Malin (tiga dari kanan) bersama Naib Canselor USM, Profesor Datuk Dr Faisal Rafiq Mahamd Adikan(dua dari kiri) melihat skrol ijazah yang diterima Dr Ang (kiri) Dr Diana Noma (dua dari kanan), dan Oon Yen Min (kanan).
Dr Jafri Malin (tiga dari kanan) bersama Naib Canselor USM, Profesor Datuk Dr Faisal Rafiq Mahamd Adikan(dua dari kiri) melihat skrol ijazah yang diterima Dr Ang (kiri) Dr Diana Noma (dua dari kanan), dan Oon Yen Min (kanan).
A
A
A

GEORGETOWN – [DIKEMASKINI] Universiti Sains Malaysia (USM) telah melahirkan 110 daripada 152 pakar bedah neuro bertauliah yang ada dalam negara berdasarkan data terkini daripada National Specialist Register (NSR).

Pakar Bedah Neuro merangkap Pensyarah Pembedahan USM, Profesor Datuk Dr Jafri Malin Abdullah berkata, jumlah berkenaan bagaimanapun belum cukup untuk menampung keperluan sebenar negara.

Menurutnya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga telah meminta agar USM selaku perintis program berkenaan, bersama-sama dengan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Malaya (UM) dapat melahirkan lebih ramai pakar dalam bidang berkenaan.

“Pihak KKM menyeru agar kita dapat melatih kira-kira 25 pakar setahun dan bermula Disember tahun ini, USM, UKM dan UM akan bekerjasama untuk melatih pakar-pakar neuro untuk cuba menampung keperluan di seluruh negara,” katanya.

Jafri Malin yang juga Pengerusi Kluster Otak dan Tingkah Laku, Pusat Pengajian Sains Perubatan USM ditemui ketika Upacara Konvokesyen ke-59 USM di sini pada Isnin.

Dalam upacara pada sidang ketiga itu, seramai 574 graduan menerima ijazah dalam bidang masing-masing, antaranya Sarjana Neurosains, Sarjana Neurosains Kognitif, Sarjana Psikologi Klinikal dan sebagainya.

Hadir sama dalam sidang media berkenaan ialah graduan-graduan cemerlang bagi program berkenaan, antaranya Dr Ang Song Yee dan Dr Diana Noma Fitzrol, masing-masing kini telah memulakan karier sebagai tenaga pengajar di Kampus Kesihatan USM.

Dalam pada itu, Timbalan Penyelaras Program bagi kursus Sarjana Neurosains Kognitif, Dr Aini Ismafairus Abd Hamid pula berkata, sarjana Neurosains Kognitif juga merupakan antara kursus kritikal yang amat diperlukan dalam bidang sains, teknologi dan kesihatan negara.

Artikel Berkaitan:

Beliau berkata, program secara kerja kursus itu mula ditawarkan di USM pada 2018 dan sehingga kini seramai 21 graduan telah berjaya berijazah dalam kursus berkenaan yang turut menerima calon dari pelbagai bidang sains dan sastera.