X

Kindly register in order to view this article
!

Ahad | 29 Mei 2022

Pasar Tani @ Bazar MARA Jenun berwajah baharu

Keadaan di pasar tani Jenun.
A
A

PENDANG - Pasar Tani @ Bazar MARA Jenun merupakan salah satu usaha memperkenalkan Premis MARA kepada umum.

Pengarah MARA Kedah, Yahaya Sani berkata, tarikan pasar tani dilihat akan membantu merancakkan lagi aktiviti usahawan di sekitar premis bazar MARA Jenun yang dahulunya suram kini berwajah baru dan mula dikenali.

Katanya, pasar tani yang diadakan pada setiap hari Ahad dari jam 7.30 pagi hingga 12.30 tengahari juga merupakan satu bentuk promosi kepada premis MARA itu sendiri.

"Hasil perbincangan antara MARA Kedah dengan pihak FAMA Kedah, satu program “MY Best Buy” atau Pasar Tani Percubaan, diadakan bagi melihat sambutan orang ramai di sekitar Jenun terhadap pasar tani yang diwujudkan," katanya.

Suasana di pasar tani Jenun dengan kehadiran pengunjung.
Suasana di pasar tani Jenun dengan kehadiran pengunjung.

Menurut Yahaya, program ini baru sahaja dimulakan pada 3 Mac lalu dan dilihat mendapat sambutan daripada penduduk tempatan melalui peningkatan jualan usahawan dari minggu pertama hingga minggu ketiga.

"Pemilihan lokasi Bazar MARA Jenun sebagai tapak pasar tani baru ini dilihat strategik kerana mempunyai akses jalan dan berada di tempat yang sesuai untuk penduduk tempatan membeli keperluan dapur.

"Penduduk akan memilih bazar ini berbanding kedai di Pekan Pendang yang terletak jauh iaitu kira-kira 18km," katanya.

Yahaya berkata, pihak FAMA menyediakan 40 lot tapak untuk usahawan berniaga yang merangkumi peniaga yang menjual hasil laut, ayam, daging, sayur-sayuran, buah-buahan, barangan runcit, gerai makanan, menjual pakaian, jualan anak/benih pokok dan juga foodtruck.

Pokok juga turut dijual di pasar tani.
Pokok juga turut dijual di pasar tani.

"Ruang tapak ini akan ditambah jika masih terdapat perniaga yang berminat untuk menyertai program ini.

"Manakala usahawan yang terlibat terdiri daripada usahawan yang mendaftar dibawah pasar tani FAMA dan juga usahawan MARA, " katanya.

Menurut Yahaya, selain daripada jualan, terdapat juga pemeriksaan kesihatan percuma disediakan.

Pemeriksaan kesihatan juga turut dijalankan.
Pemeriksaan kesihatan juga turut dijalankan.

"Pelbagai aktiviti dirangka pada masa akan datang bagi memeriahkan lagi pasar tani ini. Kesemua ini merupakan kerjasama strategik antara MARA Kedah dan FAMA Kedah dalam membantu usahawan meningkatkan jualan dan sekali gus membantu penduduk tempatan berbelanja dengan berhemah," katanya.

Tambahnya, harga yang ditawarkan juga memuaskan dan murah berbanding harga pasaran.

"Terdapat juga jualan “Happy Hour” iaitu lelongan harga pada jam-jam tertentu seperti jualan murah jagung dari ladang kontrak," katanya.

 Pengunjung memilih sayuran segar di pasar tani Jenun.
Pengunjung memilih sayuran segar di pasar tani Jenun.

Yahaya berkata, pihaknya sangat berharap kewujudan Pasar Tani ini dapat membantu ekonomi penduduk setempat dan memberi peluang pekerjaan serta menjana pendapatan kepada usahawan sekitarnya.

Hadir bersama Pengarah FAMA Negeri Kedah Anuar Mohamed yang berkesempatan turun padang melihat sendiri sambutan orang awam kepada program “My Best Buy”.

Seorang pengunjung memilih buah tembikai di pasar tani.
Seorang pengunjung memilih buah tembikai di pasar tani.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!