X

Kindly register in order to view this article
!

Jumaat | 20 Mei 2022

Harga kereta CKD dijangka naik hingga 20 peratus tahun depan

Aishah
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMASKINI] Harga kereta pemasangan tempatan (CKD) dijangka meningkat lapan hingga 20 peratus pada 2023 berdasarkan perkiraan nilai pasaran terbuka (OMV) duti eksais yang baharu.

Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad berkata bagaimanapun pihak industri meminta kerajaan mengembalikan perkiraan lama bagi membendung kenaikan harga kereta CKD.

"Duti eksais tersebut ditangguhkan pada 2020 sehingga penghujung 2022, dan akan dijalankan semula bermula tahun hadapan.

"Kita (MAA) telah menghantar kertas cadangan kepada Kementerian Kewangan (MOF) untuk kembali kepada polisi yang lama di mana hanya kos item bukan pembuatan sahaja dimasukkan dalam pengiraan OMV, yang akan mengurangkan harga kenderaan itu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat agung tahunan MAA di sini, pada Jumaat.

Beliau berkata, OMV merupakan nilai akhir pasaran yang ditetapkan bagi kenderaan CKD yang siap dari kilang, sebelum kerajaan mengenakan duti eksais ke atasnya.

Perkiraan baru duti eksais Malaysia disediakan oleh MOF semasa pentadbiran Pakatan Harapan dan telah diwartakan pada 31 Disember 2019.

Aishah berkata, sehingga kini MAA masih belum menerima maklum balas daripada pihak MOF.

Syarikat automotif tidak akan meningkatkan margin, namun peningkatan harga kereta adalah disebabkan kenaikan cukai, katanya.

"Pembeli yang akan terkesan dan ini sekali gus menyebabkan penjualan kereta akan berkurangan,” katanya.

Beliau berkata selain itu, MAA juga sedang menyiapkan draf rayuan kepada MOF bagi memohon lanjutan tempoh pengecualian cukai jualan dan perkhidmatan (SST) memandangkan berlakunya kekurangan mikrocip.

Dalam pembentangan Bajet 2022, kerajaan telah mengumumkan lanjutan tempoh pengecualian SST ke atas kenderaan sehingga 30 Jun 2022.

Pengecualian SST bagi kenderaan diumumkan kali pertama pada Jun 2020 untuk tempoh sehingga Disember 2020 berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dan kemudian ia dilanjutkan lagi sehingga 30 Jun 2022. - Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!