Azraai tawar diri pikul tugas pembantu jurulatih Harimau Malaya

Azraai dianggap antara jurulatih tempatan berprofil tinggi berdasarkan rekod cemerlangnya dalam Liga Malaysia sebelum ini.
Azraai dianggap antara jurulatih tempatan berprofil tinggi berdasarkan rekod cemerlangnya dalam Liga Malaysia sebelum ini.
A
A
A

PERSOALAN mengenai siapakah jurulatih tempatan yang bakal dipilih selaku pembantu kepada pengendali Harimau Malaya, Kim Pan-gon masih menjadi tanda tanya.

Malah, pelbagai spekulasi semakin hangat diperkatakan sejak beberapa hari lalu apabila Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sedang mengadakan sesi temu duga bagi menyenarai pendek calon terbaik.

Pada ketika FAM sedang ‘rancak’ meneliti senarai calon, jurulatih berpengalaman, Mohd Azraai Khor Abdullah menyatakan kesediaannya untuk bekerjasama dengan pengendali kelahiran Korea Selatan itu.

Menurut Azraai, beliau bersedia memikul tugas sebagai pembantu jurulatih Harimau Malaya jika mendapat tawaran daripada FAM bersandarkan pengalaman yang dimilikinya.

“Saya tengok mereka (FAM) buat macam open application, sesiapa yang berminat (menjawat jawatan penolong jurulatih), boleh hantar resume dan akan dipanggil interview.

“Insya-ALLAH, jika dapat tawaran saya sedia membantu.

Malah, saya juga boleh tawarkan diri dengan segala pengalaman yang ada untuk membantu Pang-gon.

“Lagipun saya saya boleh berbahasa Mandarin, Inggeris, Indonesia, Tamil dan juga Thailand selain bahasa Melayu.

Artikel Berkaitan:

Komunikasi itu juga penting selain aspek pengalaman.

“Dengan apa yang saya ada, saya bersedia untuk menyumbang tenaga dan pengalaman bagi membantu beliau (Pan-gon) sebaik mungkin,” katanya kepada Sukan Sinar pada Sabtu.

Setelah sah melantik Pan-gon selaku pengendali baharu Harimau Malaya 21, FAM kini sedang membuat penilaian terhadap senarai calon bagi memikul tugas sebagai pembantu jurulatih.

Beberapa ‘nama besar’ dikaitkan dengan jawatan itu termasuklah bekas pengendali Melaka United FC, Zainal Abidin Hassan.

Dalam pada itu, Azraai berkata, Pan-gon harus mendapat bantuan daripada jurulatih tempatan yang benar-benar ‘masak’ dengan bola sepak Malaysia.

“Paling penting individu berkenaan perlu menyalurkan kepadanya maklumat-maklumat berhubung senario bola sepak tempatan, pemain dan sebagainya bagi memudahkan dan melancarkan tugasnya.

“Kita juga perlu bantu dia untuk memahami budaya kita.

Sebagai contoh, kalau sesi latihan yang berlanjutan hingga ‘langgar’ waktu Maghrib, dia tak sedar, kita perlu ingatkan dia.

“Tak lama lagi nak masuk Ramadan, kena beritahu Pan-gon awal-awal melibatkan jadual latihan.

Di negara kita juga banyak perayaan, jadi beliau harus tahu semua itu,” jelasnya.