X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 06 Disember 2021

Pengusaha Ketam Nipah

A
A

Pengerusi Koperasi Nelayan Sungai Kubang Badak Berhad, Rusasmizal Mohamad Ghazali menunjukkan ketam nipah yang diternak berhampiran Restoran Crabfarm Langkawi ketika ditemui media baru-baru ini.

Rusazmizal berkata pihaknya membeli benih atau anak ketam daripada nelayan di sekitar Kubang Badak pada harga RM12 sekilogram (sekitar 10 hingga 12 ekor dengan berat 90 gram seekor) yang kemudiannya diletakkan di dalam kolam penternakan selama tiga bulan.

Anak-anak ketam itu diberi makan potongan ikan tamban dan akan ditangkap selepas tiga bulan, iaitu apabila berat haiwan krustasea terbabit sekitar 200 hingga 250 gram, dan dikuarantin di dalam bakul selama tiga hari bagi membersihkan segala kotoran dan najis. - Foto Bernama.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!