X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 18 Mei 2022

Pindaan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dibentang tahun depan

Pindaan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 untuk menjatuhkan hukuman lebih berat kepada pelaku jenayah pencemaran alam sekitar dijangka akan dibentangkan di Parlimen pada suku pertama tahun depan. Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Pindaan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 untuk menjatuhkan hukuman lebih berat kepada pelaku jenayah pencemaran alam sekitar dijangka akan dibentangkan di Parlimen pada suku pertama tahun depan.

Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Dr Mansor Othman berkata, kementeriannya akan membentangkan pindaan akta itu menerusi Jabatan Alam Sekitar (JAS).

"Untuk makluman, pindaan akta ini di peringkat pertama telah siap dan telah dikemukakan kepada satu unit Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) untuk ulasan dan tindakan selanjutnya.

"Seterusnya draf pindaan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 ini akan dikemukakan kepada Pejabat Peguam Negara untuk kelulusan (sebelum dibawa ke Dewan Rakyat)," katanya ketika sesi pertanyaan menteri bagi jawab lisan di sidang Dewan Rakyat pada Khamis.

Beliau berkata demikian menjawab soalan tambahan Nurul Izzah Anwar (PH-Permatang Pauh) tentang status pindaan akta berkaitan kesalahan pencemaran alam sekitar yang dibuat kerajaan.

Nurul Izzah berkata, berdasarkan kes-kes yang dilaporkan sebelum ini, pelaku-pelaku yang mencemarkan sungai tidak langsung memperlihatkan ketakutan terhadap undang-undang sedia ada.

Pada September tahun lalu, Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kementeriannya memberi komitmen meminda akta untuk mengenakan hukuman lebih berat terhadap pihak yang disabitkan kesalahan mencemarkan alam sekitar dan sumber air.

Menurutnya, perkara itu juga sudah dikemukakan di Parlimen sebagai tanda kementerian tidak akan berkompromi dengan pihak yang menjadi punca kepada pencemaran alam.

Kes pencemaran alam sekitar sejak kebelakangan ini menjejaskan ramai pengguna apabila terpaksa berdepan dengan gangguan bekalan air dalam tempoh lama selain ia turut membahayakan nyawa rakyat.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!