X

Kindly register in order to view this article
!

Khamis | 28 Oktober 2021

Sittah Annur isytihar bertaubat

Sittah Annur ketika membacakan teks Istitabah ketika isytiharkan dirinya bertaubat secara terbuka di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam Shah Alam, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah pada Isnin.
A
A

SHAH ALAM -[DIKEMASKINI] Ketua Ajaran Perjalanan Mimpi Yang Terakhir (PMYT) Sittah Annur, 39 mengumumkan pengisytiharan taubat (Istitabah) secara terbuka di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini pada Isnin.

Sittah atau nama sebenarnya Masitah Ab Jalar melafazkan taubat dan menandatangani dokumen pengisytiharan taubat di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam di hadapan empat saksi.

"Saya Masitah Ab Jalar, sesungguhnya membuat pengisytiharan ini dengan suci hati, penuh keinsafan dan keikhlasan, sesungguhnya tiada sebarang paksaan dari mana-mana individu atau mana-mana pihak.

"Dengan kesedaran diri sendiri bahawa saya sebelum ini mengeluarkan suatu pernyataan yang bertentangan dengan hukum syarak dan ia juga suatu yang terkeluar dari pemahaman manusia pada lazimnya tentang mimpi saya.

"Antaranya, saya telah menyatakan kepada umum bahawa berdasarkan mimpi, saya telah diberitahu oleh ALLAH SWT bahawa saya adalah seorang yang mengetahui tentang sesuatu peristiwa yang bakal berlaku," antara lafaz taubat Masitah.

Pengisytiharan taubat Masitah dilafazkan di hadapan Mufti Selangor, Datuk Dr Anhar Opir dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohd Shahzihan Ahmad.

Dua lagi saksi ialah Setiausaha Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Dr Ahmad Shahir Makhtar dan wakil Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Mahd Ansarullah Mohd Hashim.

Dalam pada itu, Masitah dalam lafaz taubatnya turut berkata, pelbagai lagi perkara yang bercanggah dengan hukum syarak atau syariat Islam menjadi pegangan dan sandarannya.

Sehubungan itu, Masitah mengakui sangat menyesal di atas perbuatannya malah berjanji tidak akan mengulangi dengan apa juga cara yang boleh membawa kepada keadaan yang dinyatakan.

"Dengan ini saya bertaubat, kembali ke pangkal jalan, mengamalkan ajaran Islam berdasarkan sumber pengetahuan dan ilmu yang benar.

"Saya insaf bahawa tiada jalan pintas ke syurga melainkan dengan keyakinan akidah Islam yang jazam (disimpul mati), melaksanakan amar maaruf (kebaikan) dan mencegah kemungkaran dengan cara yang baik serta bijaksana berlandaskan prinsip-prinsip perlaksanaannya dan bertingkah laku mengikut akhlak Islam," katanya.

Pada masa sama, beliau meminta mana-mana individu mendengar, mengikuti, mempercayai dan pernyataan tentang mimpinya, agar segera menghentikan apa-apa bentuk kepercayaan atau keyakinan yang terbina berdasarkan pernyataannya serta kembali kepada Islam yang benar.

Sementara itu, Mohd Shahzihan berkata, JAIS sebelum ini telah meneliti dan memperhalusi setiap pernyataan di dalam video-video milik Masitah yang dikongsi di laman sosial.

"Dapatan JAIS kemudiannya dirujuk ke Jabatan Mufti Negeri Selangor dan diperakukan Sahibus Samahah Datuk Seri Utama Diraja Mufti Negeri Selangor bahawa perbuatan dan penyataan Masitah bertentangan dengan hukum syarak.

"Penyataan Masitah adalah satu perbuatan yang disyaki bersalahan dengan Seksyen 7 dan Seksyen 8(b) Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) Tahun 1995," katanya kepada pemberita selepas berakhir sesi pengisytiharan taubat Masitah.

Pada 20 September, Masitah dipanggil bagi menghadiri sesi penjelasan bersama tiga panel pakar akidah dilantik oleh JAIS.

Hasil daripada sesi penjelasan tersebut Masitah akur, insaf dan menyesal tentang perbuatannya dan pernyataan yang bercanggah dengan hukum syarak serta menyeleweng, menyimpang dari akidah Ahli Sunah Wal Jamaah.

ARTIKEL BERKAITAN: Ajaran sesat PMYT: Sittah Annur direman empat hari

Ketua ajaran PMYT ditahan polis


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!