Tak mau perut buncit lagi, ini petuanya.

No Image Caption
A
A
A

Perut buncit berlaku disebabkan masalah pencernaan tidak lancar hasil daripada pola hidup tidak sihat. Masalah ini membuatkan lemak bertimbun dan mengeraskan perut. Masalah ini tidak hanya berlaku kepada lelaki gemuk, lelaki kurus pun alami masalah sama.

Namun, usah bimbang, setiap masalah ada jalan penyelesaian. Tinggal lagi disiplin mengamalkannya. Ikuti langkah di bawah:

1. Makan perlahan-lahan dan kunyah lumat. Ini bertujuan menghindari udara tertahan dalam usus lalu membentuk gas dan perut kembung. Ikut sunnah pun ok kunyah 40 kali.

2. Kurangkan garam dalam diet kerana akan menambah ekstra sodium dalam tubuh dan ini akan melambatkan cairan tubuh sehingga mendorong air keluar daripada sel. Senang je jika rasa banyak sangat makan makanan bergaram tu, jangan ambil dalam masa beberapa jam.

3. Makan dengan selang seli minum air satu tabiat pemakanan yang salah. Ikut sunnah Nabi, makan kemudian baru minum air. Lagi senang jangan biar air ada depan mata. dah siap makan baru cari air.

Artikel Berkaitan:

4. Pastikan makanan dihadam terlebih dahulu, ambil masa selama dua jam selepas makan. Sebelum anda berbaring atau dibuai mimpi.

5. Sediakan minuman detoks. Ramuan lemon bantu membakar lemak dan buang toksin.

Kurma mengurangkan rasa pahit dan air suam dan bawang putih pula mengurangkan selera makan.

Tak sedap pun tak apalah, try dulu, jika dah lihat kesannya nanti berbaloi pengorbanan yang dibuat.

6. Jadikan kewajipan mengambil menu rendah lemak, rendah karbohidrat, rendah kalori tetapi tinggi nilai nutrisi, serat, mineral dan vitamin.