X

Kindly register in order to view this article
!

Sabtu | 21 Mei 2022

PdPR kekal bagi semua murid lima negeri Fasa 2 PPN

Sesi persekolahan bagi murid-murid kelas peperiksaan di negeri Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu dan Pahang akan terus dilaksanakan secara PdPR. - Gambar hiasan
A
A

SHAH ALAM – Sesi persekolahan bagi murid-murid kelas peperiksaan di negeri Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu dan Pahang akan terus dilaksanakan secara pengajaran dan pembelajaran di Rumah (PdPR) meskipun negeri-negeri itu akan beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Kementerian Pendidikan (KPM) memaklumkan, takwin tersebut kekal seperti yang telah diumumkan oleh Menteri Kanan Pendidikan dalam sidang media pada 6 Jun 2021.

“Ini bermakna, sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) bagi murid kelas peperiksaan di negeri Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu dan Pahang akan terus dilaksanakan secara PdPR sehingga cuti pertengahan penggal yang akan bermula pada 16 Julai 2021 bagi negeri Kumpulan A dan 17 Julai 2021 bagi negeri Kumpulan B.

“Pemakluman lanjut mengenai pengoperasian sekolah bagi sesi persekolahan penggal berikutnya yang dijadualkan pada 25 Julai 2021 bagi negeri Kumpulan A dan 26 Julai 2021 bagi negeri Kumpulan B akan dibuat oleh KPM sekurang-kurangnya seminggu sebelum penggal persekolahan tersebut bermula,” katanya satu kenyataan pada Ahad.

Kenyataan itu susulan pengumuman Menteri Kanan (Keselamatan) pada 3 Julai 2021 berkaitan peralihan ke Fasa 2 PPN bagi negeri Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu dan Pahang berkuat kuasa mulai 5 Julai 2021.

Berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi Fasa 2 PPN, sekolah dibenarkan beroperasi untuk sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara bersemuka tetapi terhad kepada murid kelas peperiksaan sahaja.

MKN turut memberi kebenaran pergerakan rentas negeri dan daerah bagi guru dan murid kelas peperiksaan yang terlibat sekiranya sekolah dibuka.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!