PTPTN: Penangguhan bayaran balik peminjam terjejas pendapatan

No Image Caption
A
A
A

KUALA LUMPUR - Lanjutan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) selama tiga bulan akan diberikan kepada peminjam yang hilang atau terjejas punca pendapatan ekoran pandemik Covid-19.

Ketua Eksekutif PTPTN, Ahmad Dasuki Abdul Majid berkata, tiada sebarang dokumen sokongan diperlukan dan penangguhan akan bermula pada bulan permohonan diluluskan serta dua bulan ke hadapan di antara Jun hingga Oktober.

"Kelulusan akan dimaklumkan melalui e-mel dalam tempoh tiga hari bekerja. Peminjam diingatkan mengemas kini maklumat perhubungan yang tepat dan terkini bagi memastikan maklumat berhubung kelulusan dapat disampaikan kepada mereka,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

ARTIKEL BERKAITAN: Penangguhan bayaran balik PTPTN dilanjutkan tiga bulan lagi

Semalam, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad mengumumkan kerajaan bersetuju melanjutkan tempoh penangguhan bayaran balik dengan harapan ia dapat membantu peminjam yang terkesan menguruskan kewangan dengan lebih baik dan bagi meringankan beban mereka ekoran pandemik Covid-19.

Sebelum ini inisiatif sama dilaksanakan kerajaan pada 19 Mac 2020 hingga 31 Disember 2020 kepada semua peminjam dan diteruskan kepada peminjam yang terkesan selama tiga bulan dari Januari hingga Mei 2021.

Ahmad Dasuki berkata permohonan penangguhan balik bayaran PTPTN boleh dilakukan secara dalam talian di www.ptptn.gov.my/penangguhanpkp3.0 mulai hari ini hingga 31 Ogos manakala bagi peminjam yang tidak terkesan, mereka boleh meneruskan pembayaran balik pinjaman melalui saluran yang disediakan.

Sebarang pertanyaan lanjut, peminjam boleh menghubungi Careline PTPTN di 03 - 2193 3000 atau melayari Portal Rasmi PTPTN di www.ptptn.gov.my di ruangan Soalan Lazim.- Bernama

Artikel Berkaitan: