X

Kindly register in order to view this article
!

Bagaikan pelangi selepas hujan, Wuhan tampil berwajah baharu

Laluan pejalan kaki di sekitar Wuhan kini sesak dengan orang ramai. - AFP
A
A

WUHAN - Bagaikan pelangi selepas hujan, bandar Wuhan di wilayah Hubei kini tampil berwajah baharu selepas pulih sepenuhnya daripada impak pandemik Covid-19.

Lebih setahun lalu, Wuhan yang berpopulasi lebih 10 juta menguatkuasakan perintah berkurung selama 76 hari untuk membendung penularan wabak.

Seramai 40,000 kakitangan perubatan dari seluruh negara dikerah ke bandar itu, sementara segenap lapisan masyarakat berjuang sehati sejiwa untuk membina benteng kukuh bagi melindungi nyawa rakyat.

Usaha gigih itu akhirnya membuahkan hasil dan Wuhan bangkit semula daripada episod suram, menyaksikan kegiatan pengeluaran dan kehidupan penduduk beransur pulih.

Beberapa pasangan warga emas menari bersama di sebuah taman di bandar tersebut. - AFP
Beberapa pasangan warga emas menari bersama di sebuah taman di bandar tersebut. - AFP

Semasa cuti umum sempena Hari Qingming baru-baru ini, merekodkan purata 600 ketibaan dan pelepasan pesawat di Lapangan Terbang Tianhe Wuhan dengan lebih 70,000 penumpang setiap hari.

Meskipun wilayah Hubei mengalami penurunan drastik Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada suku pertama 2020, namun sepanjang tahun berjaya merekodkan pemulihan lebih 95 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Pertumbuhan jumlah import dan eksport pula mencatatkan sebanyak 8.8 peratus.

Selain itu, sejumlah 58,000 penduduk miskin berjaya keluar dari lembah kemiskinan.

Hubei menyasarkan agregat ekonominya ditingkatkan hingga mencecah RMB6 trilion (RM3.78 trilion) dalam tempoh lima tahun akan datang, selain membina pusat inovasi teknologi serta pembuatan, hab logistik perdagangan dan pusat kewangan berprestij. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!