JBPM Pahang perlu 720 baju kalis api

Nor Hisham Mohamad
Nor Hisham Mohamad
A
A
A

KUANTAN - Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang menyuarakan hasrat untuk memperoleh 720 daripada jumlah 9,000 baju keselamatan kalis api yang dibuka tendernya,Januari lalu.

Pengarah JBPM Pahang, Nor Hisham Mohamad berkata, keutamaan dari segi agihan baju itu akan diperuntukkan kepada balai bomba baharu serta balai yang masih menggunakan baju lama.

“Melalui jumlah berkenaan, baju berkenaan lebih kepada penggantian kerana ia sudah digunakan sejak 2017.

“Ada balai yang kerap membuat kerja-kerja berkaitan api dan ada balai yang kurang. Itu yang akan kita beri keutamaan mengikut keadaan fizikal baju.

“Dari segi jumlahnya, saya menjangkakan lapan peratus daripada 9,000 yang ditender itu, dapat dibekalkan ke negeri ini,” katanya pada sidang media di Balai Bomba Indera Mahkota di sini, baru-baru ini.

Dalam perkembangan lain Nor Hisham berkata, berdasarkan perangkaan kebakaran yang dikeluarkan JBPM Pahang pada 2018 mendapati 6,037 panggilan kecemasan dapat diselesaikan.

Daripada jumlah itu katanya, 3635 peratus adalah panggilan penyelamatan, 2160 kebakaran, 219 khidmat khas dan 23 panggilan palsu.

“Jumlah keseluruhan panggilan kecemasan menunjukkan peningkatan 32 peratus berbanding 4129 kes pada 2017. Panggilan kecemasan melibatkan operasi penyelamatan meningkat 60 peratus berbanding 2711 pada 2017.

Artikel Berkaitan:

Nor Hisham turut mengumumkan empat balai bomba baharu sedang dalam pembinaan iaitu Balai Bomba Penyelamat (BBP) Chini, BBP Sungai Koyan, BBP Kuala Tahan dan BBP Tioman.