Rakyat pilih Muhyiddin tadbir negara, bukan Tun M

Muhyiddin Yassin
Muhyiddin Yassin
A
A
A

SHAH ALAM - Peratusan rakyat memilih Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi pemimpin pilihan rakyat untuk terajui negara lebih tinggi berbanding dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Berdasarkan penyelidikan dijalankan badan pemikir bebas, EMIR Research bagi suku ketiga tahun ini, 65 peratus daripada 2,096 responden yang terdiri daripada generasi muda di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak menyokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EMIR Research, Dr Rais Hussin berkata, dalam kajian pada Ogos lalu itu, hanya 10 peratus menyokong Dr Mahathir dan lapan peratus lagi memilih Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri.

“Walaupun Muhyiddin mendapat sokongan daripada responden berbangsa Melayu dan bumiputera Sabah dan Sarawak, sebanyak 50 peratus responden berbangsa Cina dan 49 peratus responden berbangsa India memberikan sokongan padu terhadap beliau, berbanding Anwar Ibrahim,” katanya.

Dr Rais dalam kenyataannya hari ini berkata, kajian tersebut memberi fokus kepada empat perkara utama iaitu kesejahteraan negara, keadaan hidup, isu sosioekonomi dan politik.

Mengulas lanjut, beliau berkata, sebanyak 42.8 peratus responden memilih parti UMNO untuk menerajui politik negara, berbanding Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dengan peratusan masing-masing sebanyak 15.3 peratus dan 8.3 peratus.

“Selain mendapat sokongan daripada responden berbangsa Melayu sebanyak 51 peratus, kajian juga mendapati UMNO menerima sokongan daripada 25 peratus responden Cina, 26 peratus responden India dan 24 peratus bumiputera Sabah dan Sarawak.

“Para peserta perbincangan juga lebih memberi fokus kepada kestabilan kerajaan, jadi seorang peserta perbincangan merumuskan: ‘Ramai orang kata kerajaan sekarang ini ialah kerajaan yang diperlukan, bukan kerajaan yang kita mahu, bukan kerajaan yang kita pilih,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!