Kisah kakitangan Malindo tamat perkhidmatan trending di Twitter

Kisah kakitangan Malindo Airways Sdn Bhd yang menamatkan perkhidmatan secara rasmi menjadi trending di Twitter hari ini.
Kisah kakitangan Malindo Airways Sdn Bhd yang menamatkan perkhidmatan secara rasmi menjadi trending di Twitter hari ini.
A
A
A

SHAH ALAM - Kisah kakitangan Malindo Airways Sdn Bhd yang menamatkan perkhidmatan secara rasmi menjadi trending di Twitter hari ini.

Ramai daripada bekas kakitangan syarikat penerbangan itu meluahkan rasa sedih mereka selepas perkhidmatan mereka berakhir secara rasmi.

Dengan menggunakan tangga pagar #Malindo antara yang mengucapkan selamat tinggal kepada syarikat itu terdiri daripada juruterbang, jurutera dan kru kabin.

Pada 12 Oktober lalu, media melaporkan Malindo telah mengambil langkah pengurangan pekerja ekoran pandemik Covid-19.

Syarikat penerbangan perkhidmatan penuh hibrid itu dikatakan memberhentikan sekitar 2,200 kakitangan atau lebih daripada separuh daripada 3,200 tenaga kerjanya.

Syarikat penerbangan itu juga mengurangkan jumlah pesawatnya kepada lima pesawat Boeing 737 dan enam turboprop ATR.

Proses pemberhentian kerja kakitangan yang terbabit dijangka selesai pada 30 November depan manakala kakitangan yang tidak terjejas diperlukan melakukan pelbagai tugasan.

Pada 9 Oktober lalu, syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia Bhd dan AirAsia X Bhd mengesahkan pemberhentian sebanyak 10 peratus daripada 24,000 kakitangan mereka untuk kelangsungan dalam industri penerbangan yang terjejas teruk kerana krisis Covid-19.

Artikel Berkaitan:

Langkah pemberhentian kerja itu harus dilakukan memandangkan realiti sektor penerbangan yang menghadapi kesukaran untuk pulih dalam masa terdekat.

Pada hari yang sama, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines Bhd (MAS) Kapten Izham Ismail dilaporkan berkata syarikat penerbangan premium itu akan memotong gaji pengurusan kanannya sebanyak 10 peratus mulai bulan ini.

ARTIKEL BERKAITAN: AirAsia berhentikan 10 peratus kakitangan

2,200 kakitangan Malindo akan diberhentikan kerja