BERIKUT adalah corat-coret Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018 yang akan berlangsung sehingga 2 September ini:

Kawasan sekitar Jambatan Ampera jadi tumpuan

Pemandangan indah di sekitar Sungai Musi dan Jambatan Ampera menjadi tarikan utama kepada pengunjung ke kota ini untuk tidak melepaskan peluang mengambil gambar berlatar-belakangkan jambatan tersebut, terutamanya pada waktu matahari terbit dan terbenam.

Selain pelancong, warga tempatan turut membanjiri kawasan ini untuk membeli pelbagai barangan yang dijual di kawasan berdekatan jambatan merah ini, termasuk Pasar 10 Ulu.

Turut menjadi tarikan ialah beberapa restoran dan kedai makanan di tebing Sungai Musi berdekatan Jambatan Ampera yang membolehkan pengunjung menjamu selera sambil melihat bot kecil hingga tongkang besar ulang alik di sungai itu.

LRT memudahkan petugas dan atlet

Perkhidmatan transit aliran ringan (LRT) di kota ini memudahkan atlet, pegawai, sukarelawan, sekretariat dan media untuk pergi ke venue  dan mengelakkan kesesakan lalu lintas yang dikenali sebagai ‘Macet’ dalam kalangan warga tempatan.

Kemudahan LRT Sumatera Selatan ini, iaitu LRT yang pertama di Indonesia, baru dibuka sebelum temasya Sukan Asia ke-18 bermula. Ia menghubungkan Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud Badaruddin II dengan Kompleks Sukan Jakabaring, dengan frekuensi 30 minit.

Walaupun belum beroperasi sepenuhnya, perjalanan sepanjang 24.5km dari lapangan terbang menyajikan pelbagai pemandangan, terutamanya apabila melintasi Sungai Musi, di mana laluan LRT ini selari dengan Jambatan Ampera yang menjadi mercu tanda kota ini.

Bagaimanapun, LRT ini hanya beroperasi sehingga 7.30 malam sahaja, berbanding di bandaraya utama yang lain, termasuk Kuala Lumpur di mana tren beroperasi sehingga hampir tengah malam.

Selain LRT, tempahan pengangkutan, termasuk membonceng motosikal menerusi aplikasi Grab dan ‘Go-Jek’ turut menjadi pilihan orang ramai.

Jalan Jenderal Sudirman ditutup hujung minggu untuk hiburan

Jalan Jenderal Sudirman di sini ditutup pada setiap hujung minggu untuk memberi laluan kepada pelbagai aktiviti hiburan di kota ini, yang merupakan ibu negeri kawasan Sumatera Selatan.

Hampir dua kilometer (km) jalan utama itu ditutup bagi memberi laluan kepada ribuan warga kota untuk menjalankan pelbagai aktiviti hiburan sehingga awal pagi pada setiap Jumaat dan Sabtu.

Antara aktiviti yang diadakan adalah persembahan nyanyian kumpulan buskers, karaoke, jualan pelbagai juadah tempatan, pertunjukan ular, lukisan potret dan sebagainya. - Bernama