SHAH ALAM - Pimpinan PR di negeri ini dinasihatkan tidak terlibat dengan mana-mana program anjuran Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) memandangkan kerjasama perikatan itu di Selangor adalah baik.

"PR Selangor mempunyai tugas untuk memacu pembangunan negeri ini ke hadapan di samping memberi pembelaan kepada seluruh rakyat dan hanyalah kerjasama yang erat di kalangan parti-parti Pas, PKR dan DAP dapat menjadikan hasrat ini satu realiti," ujar Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Iskandar A. Samad.

Tambah Iskandar, kerjasama baik itu diterjemahkan di kalangan menteri besar dan exco-exco termasuk Adun seperti di dalam Jawatankuasa-Jawatankuasa Pilihan Khas Dewan.

"Juga di peringkat Pihak Berkuasa Tempatan di kalangan Ahli-Ahli Majlis. Mesyuarat PR di peringkat negeri juga diadakan," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.  

Kenyataan terbaru ini dilihat selepas nama Pasma kembali hangat diperkatakan, terbaru dikaitkan dengan gerakan mahu menjatuhkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Presiden Pasma, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi bagaimanapun berkata, sudah lali dengan tuduhan itu, dan menganggapnya sebagai isu yang sengaja diperbesarkan untuk menarik perhatian umum menjelang pemilihan parti yang dijangka pada penghujung tahun ini.

Mengulas lanjut, Iskandar mengingatkan supaya PR di Selangor menumpukan kepada tanggungjawab yang diamanahkan rakyat Selangor.

"Persefahaman PR di Selangor adalah lebih penting. Kerajaan negeri mempunyai tanggungjawab yang besar. Tumpuan sepatutnya diberikan kepada usaha-usaha memenuhi harapan rakyat yang begitu tinggi," katanya.

"Walaupun adalah hak individu masing-masing sama ada untuk terlibat atau tidak tetapi biarlah isu Pasma ini diselesaikan oleh Pas secara dalaman," tambahnya lagi.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SUNGAI BESAR - Pas menafikan gambar kemesraan antara pemimpin parti itu dan BN pada hari penamaan calon semalam yang tersebar dalam laman sosial menandakan parti itu ke arah menjalin kerjasama dengan Umno dalam soal politik.
  • KUALA NERUS - Pas Terengganu menyambut baik cadangan pucuk pimpinan parti itu yang menyatakan kesediaan menjalin kerjasama dengan Umno bagi menegakkan syiar Islam dan demi kepentingan umat Islam di negara ini.
  • IPOH - Pas Perak memberi jaminan, ahli dan penyokong parti di peringkat negeri, tidak terkesan dengan isu kerjasama Umno yang diperkatakan umum.
  • SHAH ALAM - Penganalisis politik melihat ada beberapa skop isu yang disifatkan relevan boleh diambil kira Pas dan Umno dalam konteks kerjasama mereka terutama melibatkan kepentingan Islam dan kaum Melayu.
  • SHAH ALAM - Kaji selidik Institut Darul Ehsan (IDE) mendapati kerjasama Umno dan Pas tidak akan memberi sebarang manfaat kepada nasib orang Melayu di negara ini, malah dikhuatiri menyebabkan perpecahan susulan kemarahan penyokong Pas terhadap parti pemerintah itu masih menebal.