MARANG - Alangkah terkejutnya dua rakan apabila seraut wajah manusia yang lengkap dengan mata, hidung dan mulut tiba-tiba muncul pada batang pokok tembesu yang ditebang mereka di Kijing di sini, semalam.

Seorang daripada mereka, Mohammad Sulaiman, 61, berkata selama ini dia tidak pernah terperasan akan wajah manusia pada batang pokok tembesu di tepi rumahnya itu.

"Saya ajak rakan, Zakaria Ismail, 48, tebang pokok ini untuk membersihkan kawasan bagi membina rumah baru. Kami tidak sedar pun perkara itu hingga diberitahu anak saya," katanya.

Pada mulanya, kata Mohammad, dia tidak dapat melihat 'wajah' itu.

"Tapi apabila saya menjauhkan diri dalam jarak 10 meter dari batang pokok itu, baru saya dapat lihat, ia seperti manusia yang sedang memandang sesuatu," katanya.

Mohammad berkata, selama ini kawasan di sekitar pokok tembesu itu menjadi lokasi permainan kanak-kanak hampir setiap petang.

Rakannya, Zakaria pula berkata, dia pada mulanya tidak berani mendekati pokok tembesu apabila ditunjukkan keanehan itu oleh Mohammad kerana bimbang ia ada kaitan dengan perkara yang tidak baik.

"Namun apabila dikatakan ia berwajah manusia, saya akuinya kerana saya sudah tengok. Bagi saya, ia sangat unik," kata Zakaria yang tidak kisah untuk terus membantu rakannya membersihkan tempat itu.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MARANG - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini, menerima kunjungan bekas Ketua Hakim Negara Tun Mohamed Salleh Abas, di kediaman beliau di sini.
  • MARANG - Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) mengecam sekeras-kerasnya pengisytiharan Baitulmaqdis sebagai ibu negara haram Zionis-Israel oleh Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump.
  • MARANG - Tindakan negara-negara yang memutuskan hubungan dengan Qatar serta mengeluarkan 'senarai baharu pengganas' bukanlah perkara mengejutkan, kata Naib Presiden Kesatuan Ulamak Sedunia, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
  • MARANG - Seramai 25 pesakit mental yang mendapatkan perkhidmatan di Pusat Komuniti Mental Masyarakat (PKMM) Wakaf Tapai di sini, berjaya mendapatkan pekerjaan tahun ini melalui program penempatan pekerjaan yang dilaksanakan.
  • MARANG - Seramai 757,439 murid di 7,780 sekolah rendah terpilih di seluruh negara mendapat manfaat menerusi Program Susu 1Malaysia (PS1M) dalam tempoh Julai hingga Disember tahun ini.