SHAH ALAM - Seiring perubahan zaman, kemajuan teknologi hari ini telah mengubah landskap media di negara kita selepas 59 tahun Malaysia mencapai kemerdekaan.

Suka mahupun tidak, media Malaysia kini harus lebih berani namun, undang-undang yang ada menghambat setiap sudut media kita.

Apa yang tidak dapat dinafikan, peranan media dalam membentuk pemikiran dan mengetengahkan dasar-dasar kerajaan serta menjadi mata dan telinga rakyat juga pemerintah.

Demi mengupas dilema ini, Sinar Harian selaku pelopor wacana ilmiah menyediakan pentas khas buat para panel jemputan untuk mengupas dengan lebih lanjut mengenai perkara ini dalam wacana bertajuk ‘Merdekakah Media Kita?’.

Wacana yang bermula jam 2.45 petang itu akan disertai Tokoh Wartawan Negara, Datuk A kadir Jasin; Ketua Pengarang Projek MMO, Fathi Aris Omar; Timbalan Naib Canselor Unisel, Prof Dr Shahruddin Badaruddin dan aktivis media yang juga bekas Pengarah Eksekutif South East Asian Press Alliance, Gayathtry Venkiteswaran.

Wacana kali ini akan dikendalikan personaliti TV, Amin Idris sebagai Amin Idris.

Orang ramai dijemput hadir menyaksikan pentas ilmu ini yang berlangsung di Dewan Pro-Canselor, Kampus Shah Alam, Universiti Selangor (Unisel) pada 20 September ini.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Wacana Sinar Harian siri ke-48, Pakatan Harapan vs Barisan Nasional, Mari Kita Nilai yang berlangsung hari ini, dijangka menjadi tumpuan ramai bukan sahaja rakyat secara umum, malah mereka yang terlibat secara langsung dalam politik.
  • SHAH ALAM - Presiden Transparency International Malaysia, Datuk Akhbar Satar menyifatkan bahawa penyebab utama berlakunya rasuah dalam negara ini adalah kerana ketiadaan integriti.
  • SHAH ALAM - Presiden Transparency International Malaysia, Datuk Akhbar Satar mencadangkan agar kepimpinan tertinggi negara mengisytiharkan harta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
  • SHAH ALAM - Pelaku rasuah yang ditangkap perlu dijatuhkan hukuman, setimpal dengan salah laku yang mereka lakukan.
  • SHAH ALAM - Naib Ketua AMK Malaysia, Mohd Radzlan Jalaludin menyatakan bahawa anak muda hari ini terguris poket kerana kos sara hidup yang tinggi.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.