MESKIPUN dihentam sana sini, artis sensasi masa kini, Fathia Latif, nampaknya tidak serik daripada terus bersuara membela bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Fathia menerusi perkongsian terbaru di IG dengan menyifatkan mana-mana pihak yang melupakan jasa Mahathir bagai kacang lupakan kulit.

"Bila kita di atas, orang sanjung kita mcm nak rak, tapi bila kita sudah tua atau jatuh, orang kata kita ni dah tak relevan, macam-macam mereka cakap, kata kita ni nyanyuk, gila, tak dak akai (akal), itulah dinamakan kacang lupakan kulit.

"Habis! Habis semua jasa dia (Mahathir) orang tak nampak, apa usaha beliau selama ni macam kena lempar tepi jalan," katanya menerusi perkongsiannya itu.

Menurut Fathia, atau nama sebenarnya Nur Fathia Latif, Mahathir yang dahulunya merupakan pemimpin negara harus disanjung dek kerana jasanya yang menggunung terhadap masyarakat.

"Sanggup keluarkan beliau dari sejarah negara dan kata macam-macam seolah- olah beliau takdak perasaan.

"Seharusnya kita kena ingat dan bersyukur, orang yang hebat ini, pada satu ketika dulu, pernah berjaya menjulang darjat negara kita setinggi-tingginya dan tak perlulah kita pertikaikan lagi (jasa Mahathir).

Sebelum ini, Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Khas Pejabat Perdana Menteri, Datuk Rizal Mansor memuat naik status menerusi laman Facebooknya dengan menasihatkan insan seni agar tidak menjadi alat kepada parti pembangkang.

Beliau dilaporkan membuat teguran secara terbuka kepada segelintir artis yang dilihat begitu asyik menghentam kerajaan tanpa mengetahui perkara sebenar.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pegawai Khas PM tempelak Fathia Latiff?]

Fathia dalam masa sama meminta semua pihak untuk melihat bakti yang ditaburkan Mahathir dengan menggunakan 'mata hati' dan bukannya hanya menilai dengan pandangan biasa.

"Cuba kenang, ingat dan bersyukur banyak banyak kerana masih ada manusia yang sanggup pertahankan kita dan masih mampu bertahan, bukan untuk kepentingan diri sahaja, tetapi untuk kita semua," katanya lagi.


 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ADA sahaja kisah yang mencuit hati yang dikongsi oleh Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad di Facebook rasminya, buat tatapan para penyokongnya di alam maya.
  • PUTRAJAYA - Jabatan Penjara Malaysia mengesahkan Pengerusi Pakatan Harapan (Harapan), Tun Dr Mahathir Mohamad tidak membuat permohonan rasmi untuk melawat Ketua Umum Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Hospital Rehabilitasi Cheras, semalam.
  • PUTRAJAYA - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sanggup bersumpah menjunjung al-Quran bagi membuktikan beliau tidak terlibat dengan krisis kehakiman 1988 yang menyaksikan pemecatan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas.
  • PETALING JAYA - Pengerusi Pakatan Harapan (Harapan), Tun Dr Mahathir Mohamad berharap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengetuai negara-negara Islam untuk bertemu Donald Trump bagi mendesak menarik balik keputusan Amerika Syarikat (AS) yang mengisytiharkan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.
  • SHAH ALAM - Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani enggan mengulas lanjut berhubung laporan berita pemulangan pingat oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan isterinya, Dr Siti Hasmah Mohd Ali.