KUALA LUMPUR - Sementara ada golongan gelendangan yang tidak sabar beraya di jalanan dengan menyertai majlis-majlis anjuran NGO seperti Pertiwi Soup Kitchen, ada juga gelendangan yang langsung tidak kisah dengan kehidupan. Apa lagi Hari Raya.   
   
"Sambutan Hari Raya sudah tiada makna bagi saya", itu ungkapan Azman Ahmad Nordin, 47, yang menjadi penghuni kaki lima di Jalan Tuanku Abdul Rahman semenjak sebulan lalu.
   
Azman yang berasal daripada Teluk Sena, Bota Kiri, Perak, kelihatan tenang turut mengakui kehidupannya tidak menentu apabila bertani di kampung tidak menjadi, lalu berhijrah ke ibu kota untuk mencari kerja juga tidak menjadi.
   
"Sebelum ini saya kerja sebagai pengawal, tapi banyak kena tipu," katanya.
   
"Suasana raya tak ada apa, dulu kerja pun dah biasa tak balik raya, nak buat macam mana, katanya sambil membetulkan plastik lapik tempat tidurnya untuk malam ini.
   
"Masalah kesihatan turut menggangu," katanya.
   
Bukan mudah mohon bantuan
    
"Saya cuba minta bantuan kewangan daripada Baitulmal tapi laporan doktor tidak memuaskan, suruh buat lagi, semuanya kena ada modal juga... kena buka akaun Bank Islam, dah ambil borang tapi tak hantar... borang pun dah nak hancur," katanya.
   
Seorang lagi gelandangan Junaidi Mohd Pilus, 40, yang berasal dari Kelantan tidak pulang ke kampungnya di Kelantan sebab tidak ada duit.
   
Beliau yang tidak mempunyai sebarang pekerjaan telah menetap 40 tahun di ibu kota.
   
"Dulu saya kerja pengawal, sekarang sakit paru-paru dan tidur di sini (kaki lima)", katanya.
   
Beliau yang masih mempunyai keluarga dan mempunyai enam orang adik-beradik di kampung.
 
Manakala bagi Tajul Afindi, 53, yang berasal dari Puchong mendakwa beliau merasai dirinya tersisih dari keluarga kerana mengalami penyakit Tibi.
   
"Saya ni sakit Tibi...jadi keluarga tak suka lah...saya baru keluar dua bulan dari hospital, orang dah tak suka kita itu sebab saya duduk sini," katanya.
   
"Selama 15 tahun saya bekerja di Sungai Buloh, dan sudah lama berhenti kerja... saya pun sudah bercerai dengan isteri tapi emak masih ada lagi", katanya.
   
Beliau turut mengakui mengharapkan ehsan orang ramai dan NGO untuk sesuap nasi dan hari raya baginya yang sudah 20 tahun mengalami nasib sebagai gelandangan di ibu kota hanya satu lagi hari biasa atas kaki lima. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • HULU BERNAM - Tiada lagi penggunaan istilah gelandangan sebaliknya diganti dengan jolokan rakan jalanan bagi merujuk kepada golongan yang tidak mempunyai pekerjaan dan penempatan tetap serta tinggal di jalanan.
  • KUALA LUMPUR - Badan bukan kerajaan (NGO) yang ingin menyumbangkan bantuan kepada golongan gelandangan di sekitar ibu negara dinasihatkan agar mengikut saluran yang betul.
  • KUALA LUMPUR - Pelbagai usaha sudah dilakukan oleh pihak kerajaan melalui kementerian dan agensi tempatan untuk membendung golongan gelandangan di negara ini.
  • KUALA LUMPUR - Masalah birokrasi lapuk dalam kalangan agensi kerajaan dalam memberi bantuan kepada gelandangan perlu diatasi segera, kata aktivis kemanusiaan.
  • KUALA LUMPUR - Kajian khusus mengenai masalah golongan gelandangan berserta jalan penyelesaian yang sesuai perlu dilakukan dengan segera bagi mengekang peningkatan jumlah golongan itu di ibu negara, kata Pengerusi Yayasan Salam Malaysia (Salam) Datuk Ahmad A. Talib.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.