SHAH ALAM – Puteri Umno memandang positif cadangan pelaksanaan hudud, namun menegaskan ia perlu dilakukan dengan teliti dan sempurna.

Ketuanya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, beliau melihat desakan pembangkang dan sesetengah pemimpin Umno yang mahu melaksanakan hudud dengan matlamat memurnikan akidah umat Islam sebagai langkah yang baik.

“Kita harus bersedia ke arah kesempurnaan pelaksanaan hudud dan berusaha memberi kefahaman jelas terhadap masyarakat majmuk di negara ini kerana ia adalah hukuman yang memiliki banyak cabang.

“Bagaimanapun, teori dan pelaksanaannya perlu diperhalusi. Kita tidak mahu pelaksanaannya tidak sempurna kerana ini soal hukum ALLAH SWT,” katanya dalam kenyataan kepada Sinar Harian, semalam.

Rosnah diminta mengulas mengenai cadangan Wanita Umno Bahagian Kepala Batas yang bercadang membawa usul menyokong pelaksanaan hudud di negara ini ke persidangan Umno bahagian itu tidak lama lagi.

Menurutnya, pelaksanaan hukum hudud tidak perlu dipolitikkan dan dipermainkan demi kepentingan peribadi.

“Hukum hudud adalah sebahagian kanun jenayah Islam yang merupakan sebahagian dari syariat ALLAH. Oleh yang demikian hukum ini wajib dijunjung, diamalkan serta dipertahankan setiap Muslim dan Muslimat.

“Umat Islam wajib menyokong tanpa mengira parti dan menjauhi diri dari membuat ulasan negatif atau memukul gendang sumbang yang membayangkan pelbagai keraguan,” katanya.

Rosnah berkata, perkara utama yang perlu ditekankan ialah usaha membina semula keruntuhan akidah.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Tekanan kos sara hidup yang semakin meningkat, dipercayai antara punca sesetengah rakyat terutama golongan pekerja yang memiliki caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mudah terpedaya untuk menyertai pelbagai skim pelaburan tidak sah atau diragui statusnya.
  • SHAH ALAM - Semua pihak seharusnya menghormati Perlembagaan Persekutuan dan menerima kepelbagaian kaum serta agama sebagai identiti unik Malaysia.
  • SHAH ALAM - Mana-mana hotel yang tidak membenarkan pekerjanya bertudung wajar diboikot rakyat negara ini tanpa mengira kaum atau agama.
  • SHAH ALAM - Kenaikan harga minyak diumumkan hari ini dianggap mencabar kesabaran rakyat yang sedia susah dan perit dengan bebanan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) serta kenaikan harga barang keperluan.
  • SHAH ALAM - Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Institut Integriti Malaysia (Integriti), Datuk Dr Anis Yusal Yusoff menyifatkan pelantikan beliau sebagai Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) satu penghormatan dan amanah yang amat besar.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.