KUALA LUMPUR - Pelawak terkenal tanah air Osman Kassim atau lebih dikenali dengan nama Osman Kering meninggal dunia hari ini akibat batuk kering.

Osman, 58, meninggal dunia di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di sini pada kira-kira pukul 3.45 petang.

Osman yang berasal dari Pauh Lima, Kelantan, meninggalkan seorang balu Che Norhayati Che Omar, 48, dan tujuh orang anak serta tiga cucu.

Anak keempatnya Norhidayah Osman berkata bapanya itu telah lama menghidap penyakit batuk kering dan dimasukkan ke HUKM sejak 11 Jun lepas bagi menerima  rawatan.

Jenazah allahyarham akan disembahyangkan di Masjid Al Najihin, Bandar Sri Pemaisuri di sini sebelum dikebumikan di Tanah Pekuburan Islam Bukit Tandang, Petaling Jaya selepas Maghrib.

Osman telah berkecimpung dalam dunia seni lebih 30 tahun dan antara filem yang dibintanginya ialah "Kantoi", "Senario The Movie Episod 1", "Tentang Bulan" dan "Man laksa".

Norhidayah berkata sebelum menghembuskan nafas terakhir arwah bapanya ada berpesan agar menjaga ibu mereka dengan baik selain sering memberitahu bermimpikan rakan artisnya yang telah meninggal dunia.

"Ayah ada memberitahu dia kata dia pernah bermimpi (berjumpa allahyarham) M.Rajoli dan Zami Ismail dan mereka berbual sekali. Sebelum meninggal dunia ayah sering bermanja dengan kami dan berbual-bual," katanya.

Beliau tidak menduga gurauan bapanya sebelum ini merupakan kali yang terakhir sebelum menghembuskan nafas terakhir.

Sementara itu, penyanyi Siti Nordiana Alias atau dikenali dengan nama Nana berkata, beliau mengenali Osman sebagai seorang pelawak yang sangat sporting.

"Sepanjang Nana kenal dia, dia banyak beri tunjuk ajar pada Nana, dan Nana pun rapat dengan keluarganya, Nana rasa arwah seorang yang sukar dicari ganti," katanya yang ditemui ketika menziarah di kediaman allahyarham di Bandar Sri Permaisuri. - Bernama
   

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Perbincangan mengenai peranan wanita dalam pencegahan ekstremisme ganas (PVE) pada Dialog Serantau Asean-Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Kerjasama Keselamatan-Politik (AURED IV) dilihat tepat pada masanya bagi menangani punca ekstremisme ganassecara holistik.
  • KUALA LUMPUR - Sebanyak 4,000 beg ‘Survival Kit’ sudah disediakan untuk mangsa banjir ekoran ramalan Jabatan Meterologi bahawa gelombang kedua banjir boleh berlaku di Pantai Timur antara Jumaat dan Ahad ini, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
  • KUALA LUMPUR - Pelaksanaan infrastruktur jalur lebar dan tanpa wayar yang baharu, apabila siap kelak, akan membolehkan Malaysia dihubungkan secara digital sepenuhnya dengan mempunyai akses meluas kepada ketersambungan, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.
  • KUALA LUMPUR - Kemungkinan pengiktirafan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara baharu Israel bakal menggugat kestabilan perdagangan dunia, sekali gus menjejaskan ekonomi dan pertumbuhannya, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.
  • KUALA LUMPUR - Harga runcit mingguan bagi petrol RON95 menurun 1 sen, menjadi RM2.29 seliter dari RM2.30.