KUALA LUMPUR – "Pasaran modal dan portfolio aset kewangan semasa Malaysia yang bernilai RM5.5 trilion, mampu menyokong ekonomi negara di samping menampan sebarang kejutan luaran serta aliran keluar dana," kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Daripada jumlah itu, pasaran modal adalah bernilai RM3.1 trilion, terdiri daripada ekuiti (RM1.8 trilion) dan bon (RM1.3 trilion) manakala baki RM2.4 trilion merupakan aset kewangan.

“Inilah asas-asas yang kita ada. Kekuatan sistem kewangan, pasaran modal, sistem perbankan dan aset negara kita akan dapat bertahan daripada sebarang aliran keluar,” katanya kepada pemberita selepassesi dialog makan tengah hari bersama pengamal media di sini, hari ini.

Beliau berkata walaupun berlaku aliran keluar RM32 bilion pada suku pertama tahun ini, Malaysia masih mampu mengekalkan pertumbuhan ekonominya.

Johari turut berkata, kepelbagaian ekonomi dimiliki Malaysia, yang tidak lagi bergantung sepenuhnya kepada perolehan minyak, telah berperanan penting membantu negara bertahan daripada kesan luaran​​​​​​​ dengan ​​​​​​​jangkaan ​​​​​​​ketidaktentuan harga komoditi dunia berpanjangan ditambah turun naik pasaran kewangan global akibat kesan pertukaran dasar di negara-negara seperti Amerika Syarikat.

“Sebagai ekonomi terbuka, kita perlu bersiap sedia. Kita telah mempelbagaikan perdagangan dan struktur ekonomi negara, mengukuhkan sistem kewangan, kerajaan dan modal insan. Inilah semua asas-asas kerajaan,” katanya.

Johari berkata,  pembangunan infrastruktur kukuh di negara ini seperti Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Pelabuhan Tanjung Pelepas dan kemudahan Transit Aliran Massa (MRT), semuanya telah menyumbang secara positif kepada asas-asas yang baik bagi negara.

Dua krisis kewangan utama iaitu pada 1997/98 dan 2008/2009, yang menyaksikan Keluaran Dalam Negara Kasar Malaysia merosot dengan teruk, telah memperkukuhkan lagi sokongan ​​​​​​​kepada negara untuk kekal berdaya tahan pada masa depan.

“Dari semasa ke semasa, kita belajar daripada kelemahan kita,” katanya. - Bernama
 

 
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PUTRAJAYA - Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani mencadangkan agar pembayaran gaji pekerja asing dilakukan menerusi akaun bank bagi mengelakkan pekerja lari.
  • PUTRAJAYA - "1Malaysia Development Bhd (1MDB) akan menguruskan pembayaran kepada International Petroleum Investment Co (IPIC)," kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani.
  • KUALA LUMPUR - "Kerajaan setakat ini belum berhasrat untuk menukar mekanisme penetapan harga minyak petrol dan diesel secara mingguan kepada harian," kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani.
  • JELEBU - Anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, rakyat boleh berbeza pandangan politik tetapi yang paling penting ialah memastikan kedudukan ekonomi negara stabil dan kukuh untuk kepentingan generasi akan datang.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.