SHAH ALAM – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan siasatan sedang dijalankan terhadap mi segera dari Korea yang diragui status halalnya.

Menurut Unit Hal Ehwal Korporat Bahagian Hab Halal berkata, hasil siasatan akan dimaklumkan dalam masa terdekat.

“Untuk makluman pengguna, mi segera ini merupakan produk Korea yang telah mendapat pengesahan daripada Korea Muslim Foundation (KMF) iaitu salah sebuah Badan Pensijilan Halal yang diiktiraf oleh Jakim.

“Namun begitu, status logo dan kehalalan produk tersebut belum dapat dikenal pasti. Siasatan bersama pihak KMF di Korea sedang giat dilakukan. Hasil siasatan akan dimaklumkan dalam masa terdekat,” katanya melalui kenyataan di Facebook, hari ini.

Semalam, paparan skrin yang menunjukkan perbualan tentang status halal mi segera dari Korea itu menjadi viral kerana didakwa mengandungi unsur syubhah gara-gara menggunakan mesin sama dengan produk yang mengandungi unsur babi.

Menurut Jakim lagi, setiap badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf telah diaudit berdasarkan prosedur dan piawaian ditetapkan oleh pihaknya.

“Pengguna diharap tidak membuat andaian awal sehingga pengesahan daripada pihak KMF diperoleh,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PUTRAJAYA - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menubuhkan jawatankuasa khas di peringkat kebangsaan yang dinamakan Jawatankuasa Memperkasa Mahkamah Syariah (JKMMS).
  • PUTRAJAYA - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tidak berkompromi dalam aspek integriti sijil halal walaupun proses kelulusan sekarang lebih pantas, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
  • KOTA BHARU - Pas menempelak kritikan Datuk Zaid Ibrahim terhadap Jabatan Kamajuan Islam Malaysia (Jakim) berhubung isu seorang wanita yang menjadikan anjing sebagai binatang peliharaannya.
  • NILAI - Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Tan Sri Othman Mustapha dilantik sebagai Anggota Lembaga Pengarah Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) bagi tempoh tiga tahun, berkuat kuasa hari ini.
  • SHAH ALAM - Bahagian Hab Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tidak pernah memberikan Sijil Pengesahan Halal Malaysia untuk minyak masak dikitar semula.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.