SHAH ALAM – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan siasatan sedang dijalankan terhadap mi segera dari Korea yang diragui status halalnya.

Menurut Unit Hal Ehwal Korporat Bahagian Hab Halal berkata, hasil siasatan akan dimaklumkan dalam masa terdekat.

“Untuk makluman pengguna, mi segera ini merupakan produk Korea yang telah mendapat pengesahan daripada Korea Muslim Foundation (KMF) iaitu salah sebuah Badan Pensijilan Halal yang diiktiraf oleh Jakim.

“Namun begitu, status logo dan kehalalan produk tersebut belum dapat dikenal pasti. Siasatan bersama pihak KMF di Korea sedang giat dilakukan. Hasil siasatan akan dimaklumkan dalam masa terdekat,” katanya melalui kenyataan di Facebook, hari ini.

Semalam, paparan skrin yang menunjukkan perbualan tentang status halal mi segera dari Korea itu menjadi viral kerana didakwa mengandungi unsur syubhah gara-gara menggunakan mesin sama dengan produk yang mengandungi unsur babi.

Menurut Jakim lagi, setiap badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf telah diaudit berdasarkan prosedur dan piawaian ditetapkan oleh pihaknya.

“Pengguna diharap tidak membuat andaian awal sehingga pengesahan daripada pihak KMF diperoleh,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM) menggesa supaya Kementerian Pelancongan dan Kubudayaan serta Jabatan Kemajuan Agama Islam (Jakim) mengambil tindakan tegas terhadap Persatuan Hotel Malaysia (MAH) berikutan daripada isu tudung yang dibangkitkan sebelum ini.
  • KUALA TERENGGANU - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengambil langkah proaktif dengan menubuhkan pasukan khas untuk menjawab isu berkaitan halal yang tular di media sosial dalam tempoh hanya empat jam selepas tersebar.
  • PUTRAJAYA - Malaysia akan mempertingkatkan inisiatif pengantarabangsaan halal agar berpotensi menarik minat dunia untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat kecemerlangan halal global, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
  • SHAH ALAM - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mohon perkenan untuk mengadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berhubung isu Pegawai Kader Jakim, Dr Zamihan Mat Zin.
  • BANGI - Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Tan Sri Othman Mustapha mengingatkan pegawai dan bekas pegawainya menjaga imej jabatan itu walau di mana sahaja agar institusi keagamaan tersebut dihormati masyarakat.