JOHOR BAHRU - Penahanan bekas Pengarah Besar Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada bulan lalu, merupakan kemuncak kepada tindakan dalaman diambil lembaga tersebut.

Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, laporan Ketua Audit Negara selain maklumat hasil siasatan dalaman Felda, memudahkan untuk pihak SPRM mengambil tindakan ke atas individu terbabit.

"Felda mendapat RM6 bilion hasil penyenaraian FGV iaitu harta bisnes Felda. Daripada jumlah itu, RM1.7 bilion kita belanjakan sebagai durian runtuh.

"Kita sampaikan kepada peneroka dan keluarga mereka iaitu RM15,000 satu keluarga dan ada bakinya RM4.3 bilion lagi.

"Jadi RM4.3 bilion ini mana pergi? Ini agaknya saya rasa mengecewakan peneroka yang dah begitu rapat dengan Felda...begitu sanjung peranan Felda...saya rasa mereka pun kecewa," katanya kepada pemberita pada Program Gotong Royong Cegah Wabak Denggi di Pangsapuri Taman Larkin Idaman A, di sini hari ini.

Shahrir berkata, di bawah laporan Ketua Audit Negara, kira-kira RM200 juta dibelanjakan dengan pelbagai program yang dibuat.

"Nak dapatkan balik, kita akan berusaha. Tapi tak mungkin kita dapat balik RM200 juta pasal sudah habis. Dilaporkan dibuat macam-macam tanpa kelulusan, protokol atau keadaan yang sepatutnya.

"Sebab itu tugas saya ialah cuba betulkan kedudukan kewangan Felda. Duit bukan tiada, tapi ialah...mungkin disalah belanja," katanya.

Beliau berkata, oleh itu menjadi tanggungjawabnya dan pengurusan Felda pada hari ini untuk mengembalikan keyakinan di kalangan pengurusan kakitangan lembaga tersebut.

"Kalau sudah yakin.. kita tahu tugas kita.. kita buat kerja kita sebagai pengurusan, peneroka pun akan kembali balik kepada kita. Percaya balik kepada Felda.

"Ia bermula daripada dalam iaitu daripada Felda itu sendiri. Jadi itu tugas saya sebagai pengerusi Felda," katanya.

 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Felda akan bertindak segera susulan arahan supaya tindakan diambil terhadap mereka yang cuai menjaga kepentingan agensi kerajaan itu dan sayap pelaburannya, Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FICSB).
  • KUALA LUMPUR - Felda menubuhkan Jawatankuasa Khas untuk berunding dengan Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) mengenai penambahbaikan ke atas pelaksanaan perjanjian pembangunan demi kepentingan kedua-dua pihak.
  • KUALA LUMPUR - Kejayaan Felda mendapatkan kembali tanah miliknya di Jalan Semarak dalam tempoh 35 hari daripada Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) tanpa sebarang kos bukan lakonan atau sandiwara.
  • KUALA LUMPUR - Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad menganggap usaha mendapatkan kembali tanah milik Felda yang dipindah milik melalui transaksi diragui adalah isu terakhir untuk diperjuangkannya dalam meletakkan kembali Felda di landasan yang betul.
  • TANJUNG MALIM - Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) akan mengadakan kerjasama dengan Khaza­nah Nasional Berhad (Khazanah) untuk mewujudkan Sekolah Amanah khusus untuk anak-anak peneroka di negara ini.