PUTRAJAYA - Sebarang pengenaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) terhadap mana-mana barangan baharu perlu melalui kelulusan Kabinet berkuat kuasa serta-merta, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani hari ini.

Beliau mengulas mengenai pengumuman pembatalan GST ke atas tambahan 60 lagi item makanan berkuat kuasa 1 Julai, 2017 yang dibuat oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) hari ini.

"Item tersebut memang tidak sepatutnya dikenakan GST buat masa ini. Saya sudah beritahu kepada pihak kastam setiap barang yang hendak dikenakan GST perlu dibawa ke peringkat Kementerian Kewangan dan kita akan bawa ke Kabinet.

"Ia tidak boleh dikenakan (GST) tanpa kelulusan Kabinet," katanya kepada pemberita semasa majlis Iftar Perdana Kementerian Kewangan di sini, malam ini.

Hadir sama pada majlis itu ialah Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Johari berkata, cadangan pengenaan GST terhadap 60 item makanan tersebut dibuat di peringkat JKDM tanpa sebarang  rujukan dengan kementerian untuk dimuktamadkan.

Beliau turut menyangkal dakwaan bahawa pembatalan GST ke atas barangan makanan itu adalah bersifat politik, memandangkan langkah tersebut diambil setelah mengambil kira kos hidup rakyat.

"Jangan buat spekulasi," katanya.

Media tempatan melaporkan lebih 60 makanan tertentu yang berkadar sifar akan dikenakan GST enam peratus bermula 1 Julai tahun ini selepas merujuk kepada Perintah Cukai Barang Dan Perkhidmatan (Pembekalan Berkadar Sifar) (Pindaan) (No. 2) 2017 yang telah diwartakan pada 6 Jun 2017 melalui P.U. (A) 162, dan akan berkuat kuasa pada 1 Julai 2017.

Implikasi kepada pewartaan Perintah itu akan menyebabkan lebih daripada 60 item makanan seperti ikan belut, ikan todak, jagung, sayuran sejuk beku, buah-buahan import (avocado, apricot, anggur, ceri, peach, plum) figs, marjerin dan lain-lain akan tertakluk kepada GST enam peratus. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Isu cukai barang dan perkhidmatan (GST) terus hangat dibahaskan dalam sesi penggulungan perbahasan Bajet 2018 di Dewan Rakyat hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Kementerian Kewangan sedang menyiasat punca beberapa syarikat yang menutup perniagaan mereka pasca perlaksanaan sistem Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).
  • SHAH ALAM - Sistem cukai barang dan perkhidmatan (GST) dianggap lebih adil dan dapat mengelak peniaga melakukan manipulasi.
  • MELAKA - Pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) mampu mengimbangi sumber pendapatan negara sekali gus menghasilkan perancangan pentadbiran yang menyeluruh bagi Bajet 2018, kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah.
  • KUALA LUMPUR - Sebanyak 454,609 entiti perniagaan mendaftar di bawah Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) sehingga akhir September 2017.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.