KUALA LUMPUR - Skim rasionalisasi subsidi bahan api yang akan dilaksanakan tahun depan, akan dibahagikan kepada tiga peringkat, bergantung kepada pendapatan bulanan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, mereka yang berpendapatan kurang daripada RM5,000 sebulan, akan terus menikmati subsidi bahan api manakala yang berpendapatan melepasi RM10,000, tidak layak.

Beliau berkata, mekanismenya masih dikaji secara terperinci oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

"Tahap pertama (pendapatan individu kurang RM5,000) akan memperoleh sokongan subsidi 100 peratus, peringkat kedua bagi yang berpendapatan rendah hingga pertengahan, akan menikmati sebahagian subsidi manakala peringkat ketiga (mereka yang berpendapatan melebihi RM10,000) tidak diberikan subsidi.

"Pelaksanaannya akan berasaskan kepada gaji individu, tidak seperti BR1M yang berasaskan kepada pendapatan isi rumah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Perbankan Islam Bank Rakyat 2014 (IIBC 2014) di sini hari ini.

Mengenai kaedah pemantauan oleh kerajaan, beliau berkata, hak ke atas setiap kereta akan berasaskan kepada pemilik berdaftar kenderaan berkenaan.

"Sebuah badan khas untuk mengesahkan hak serta memantau pelaksanaan skim rasionalisasi subsidi akan dibentuk," katanya.

Persidangan dua hari IIBC 2014, bermula hari ini, dijayakan oleh Bank Rakyat sebagai sebahagian daripada sambutan ulang tahun ke-60 bank itu. - Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Penentuan harga minyak menerusi kaedah apungan terkawal sejak 2014 memperlihatkan pelbagai reaksi daripada rakyat negara ini.
  • ARAU - Kerajaan sepatutnya menghentikan semua subsidi apabila harga minyak mentah dunia jatuh di bawah AS$40 setong, kata Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa.
  • KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan memperuntukkan hampir RM10 bilion subsidi dan insentif dalam pelbagai sektor tahun ini dan jumlah itu semakin meningkat setiap tahun.
  • TELUK INTAN - Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) menerima peruntukan RM30 juta untuk meneruskan Program Subsidi Ujian Mamogram pada tahun ini.
  • SHAH ALAM - Exco AMK, Farkhan Yasin menempelak kerajaan kerana gagal mengembalikan subsidi bahan api kepada rakyat ketika harga minyak pasaran global menunjukkan peningkatan.