KUANTAN - Meskipun moratorium perlombongan bauksit bermula hari ini di sini, namun Kuantan Port Consortium Sdn Bhd meminta orang ramai agar tidak menaruh harapan tinggi untuk melihat pelabuhan berkenaan bebas daripada bauksit dalam tempoh seminggu.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Hasbullah A. Kadir berkata, orang ramai perlu sedar bahawa KPC diberikan tempoh sebulan bermula hari ini sehingga 15  Februari depan untuk mengosongkan simpanan bauksit di pelabuhan berkenaan.

"Selepas tempoh itu berakhir, kita mempunyai tempoh dua bulan untuk membersihkan pelabuhan. Oleh kerana kurangnya kargo dan operasi, kita mempunyai lebih banyak ruang dan masa untuk diberikan tumpuan kepada proses pembersihan, termasuk menambah baik infrastruktur kami.

"Tetapi perlu diingatkan bahawa ini bukan kerja satu malam. Kami telah menyediakan pelan khusus untuk menangani isu ini, tetapi proses ini boleh mengambil sekurang-kurangnya sebulan sebelum kita dapat melihat hasilnya," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini, hari ini.

Menurut Khasbullah, buat masa ini, proses pembersihan sedang dilakukan setiap hari dan KPC telah membelanjakan lebih RM1 juta setiap bulan untuk tujuan itu.    

Bagaimanapun, katanya hasilnya mungkin tidak seperti yang dijangkakan sesetengah pihak kerana pelabuhan berkenaan mengendalikan bauksit dalam jumlah yang banyak, katanya.

Beliau juga berkata, KPC mengupah pihak luar untuk menjalankan kerja-kerja pembersihan membabitkan enam kontraktor, untuk melakukan berkenaan setiap hari.   

"Kami akan menggunakan tempoh moratorium tiga bulan untuk menilai operasi kami.

"Kini, masih terlalu awal untuk menyatakan sebarang kemajuan, tetapi ayuh kita mengharapkan pelabuhan yang lebih baik dan bersih selepas tamat tempoh berkenaan," katanya.

Khasbullah berkata KPC telah membeli tiga lori pembersihan khas dari China yang dijangka memulakan operasi bulan ini. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUCHING - Kerajaan tidak menolak kemungkinan akan melanjutkan lagi tempoh moratorium atau penggantungan ke atas semua kegiatan perlombongan bauksit di Pahang yang akan berakhir pada 31 Disember tahun ini.
  • PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE) bersama agensi-agensi berkaitan akan mempertingkatkan operasi bersepadu bagi menguatkuasakan moratorium ke atas aktiviti perlombongan dan pengeksportan bauksit di Kuantan.
  • KUANTAN - Tempoh moratorium aktiviti perlombongan bauksit di Kuantan, yang sepatutnya berakhir pada 30 Jun ini, akan dilanjutkan sehingga selesai PRU14 akan datang, kata Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob.
  • PUTRAJAYA - Moratorium terhadap aktiviti perlombongan bauksit di Pahang dilanjutkan tiga bulan lagi iaitu sehingga 30 Jun, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.
  • KUANTAN - Pengusaha bauksit yang masih menjalankan proses pengosongan stok simpanan bahan mineral itu di kawasan sekitar Bukit Goh digesa menyediakan sebuah pusat mencuci kenderaan di kawasan berhampiran bagi mengelak pencemaran di sepanjang laluan hingga Pelabuhan Kuantan.