QUITO - Seekor kura-kura gergasi, Lonesome George yang merupakan spesies haiwan pupus di kepulauan Galapagos, Ecuador, ditemui mati, kelmarin.

Menurut pegawai Taman Negara Galapagos, kematian haiwan spesies nigra Chelonoidis itu menandakan berakhirnya sebuah delegasi keluarga kura-kura gergasi di Pulau Pinta yang sebelum ini melaksanakan usaha pemuliharaan spesies itu.

Penjaganya, Fausto Llerena mengakui menjumpai jasad haiwan malang itu dalam keadaan terbaring di sebuah lubang berair di Pulau Santa Cruz.

Lonesome George dianggar berumur lebih 100 tahun dan punca kematiannya masih belum dipastikan. Kura-kura gergasi jantan itu ditemui di Kepulauan Pinta pada 1972 yang mana ketika itu dilaporkan kura-kura gergasi spesies nigra Geochelone dipercayai telah pupus.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • QUITO - ECUADOR. Angka kematian di Ecuador akibat pengambilan metanol (alkohol industri) telah meningkat kepada 15 orang manakala 21 lagi diletakkan di bawah pemerhatian, kata Kementerian Kesihatan Awam negara itu pada Isnin.
  • QUITO - ECUADOR. Naib Presiden Ecuador, Jorge Glas terpaksa meringkuk dalam penjara Nombor 4 di sini pada malam Isnin selepas seorang hakim memerintahkan beliau dikenakan penahanan pencegahan bagi membolehkan para penyiasat menyelidik penglibatannya dalam skandal rasuah membabitkan syarikat pembinaan gergasi Brazil iaitu Odebrecht.
  • QUITO - ECUADOR. Naib Presiden Ecuador Jorge Glas pada Isnin berkata beliau menerima ''dengan bantahan' keputusan mahkamah tertinggi di negara itu, yang memerintahkannya diletak di bawah tahanan pencegahan sementara menunggu kemungkinan didakwa atas tuduhan rasuah.
  • QUITO - ECUADOR. Seramai 18 individu termasuk bekas Naib Presiden Ecuador, Jorge Glas, dituduh terlibat dalam skandal rasuah membabitkan syarikat pembinaan gergasi dari Brazil, Odebrecht.
  • QUITO - ECUADOR. Kira-kira 400 wanita hamil dijangkiti virus Zika di Ecuador sejak April 2016, kata Menteri Kesihatan Awam Veronica Espinoza pada Khamis, lapor agensi berita China Xinhua.