‎RIYADH - ARAB SAUDI. [DIKEMASKINI] Sekurang-kurangnya 107 jemaah haji maut apabila salah satu kren yang terlibat dengan pembangunan Masjidil Haram jatuh dipercayai kerana angin kuat dan hujan kira-kira jam 4.30 petang (waktu tempatan) semalam.

Ketua Pengarah Pihak Berkuasa Keselamatan Arab Saudi, Jeneral Suleiman al-Amr berkata, seramai 238 orang dilaporkan cedera.

"Kesemua mangsa yang maut telah dibawa ke hospital bagi tindakan lanjut," katanya menerusi stesen televisyen al-Ikhbariya awal pagi tadi.

Sementara itu, menurut kenyataan jurucakap pengurusan Masjidil Haram berkata, kejadian berlaku ketika jemaah sedang melakukan ibadat di dalam masjid itu.

Selepas kejadian berlaku, beberapa gambar yang menjadi viral menunjukkan kren jatuh terkena bahagian siling pada salah satu sudut Masjidil Haram sebelum menghempap jemaah.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • RIYADH - ARAB SAUDI. Jemaah haji tertua dari Indonesia tiba di Jeddah untuk menunaikan Rukun Islam Kelima.
  • RIYADH - ARAB SAUDI. Arab Saudi akan membuka sempadan dengan Qatar untuk memberi akses kepada jemaah haji negara itu.
  • RIYADH - ARAB SAUDI. Kerajaan Arab Saudi telah memulakan perbicaraan terhadap 14 suspek yang dituduh terlibat dalam kemalangan kren runtuh di Masjidil Haram, Makkah, tahun lalu, dan mengorbankan lebih 100 jemaah.
  • RIYADH - ARAB SAUDI. Kerajaan Arab Saudi akan memperkenalkan gelang pengenalan elektronik kepada semua jemaah haji bermula tahun ini, menurut media tempatan, kelmarin.
  • RIYADH - ARAB SAUDI. Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz memberi jaminan akan menyiasat punca kren jatuh yang mengorbankan sehingga 107 nyawa di Masjidil Haram di Makkah pada Jumaat lepas.