HOSPITAL bukan hanya dikhususkan kepada manusia atau binatang sahaja. Anak patung juga dikatakan mempunyai hospital. Ramai tidak mengetahui kewujudan hospital anak patung di Sydney, Australia yang kini mencecah usia 100 tahun.

Sungguhpun di kalangan kita menggelarnya sebagai kedai membaiki anak patung, tetapi di Australia ia dikenali sebagai Sydney’s Famous Original Doll Hospital.  

Perniagaan ini diuruskan oleh keluarga Harold Chapman Snr dan kini generasi ketiga dari waris itu, Geoff Harold Jnr menguruskan perniagaan tersebut sepenuhnya.

“Cetusan idea membuka kedai ini bermula selepas menerima ratusan anak patung rosak ketika dalam perjalanan dari Jepun ke Australia pada 1913. Sehingga kini, kami menerima banyak anak patung rosak dari seluruh Australia dan New Zealand untuk dibaiki,” katanya dalam laporan DailyMail

Menurutnya, sungguhpun kanak-kanak sekarang lebih terdedah kepada permainan komputer, tetapi masih ramai yang bermain dengan anak patung dan trend itu tidak hanya kepada kanak-kanak malah remaja juga berbuat demikian.

“Perniagaan kami tidak pernah terjejas. Pada 1995, kami memperoleh keuntungan bersih 2.5 juta pound (RM7.7 juta),” katanya.

Beliau berkata, ketika menjalankan perniagaan pada 1940-an, kedai ini mempunyai 70 pekerja yang mempunyai kepakaran seperti membaiki tangan, kepala, kaki dan badan anak patung.

“Tiada yang lebih memuaskan daripada melihat senyuman pada wajah kanak-kanak ketika mereka datang untuk mengambil semula anak patung berbanding ketika mereka datang untuk membaiki bahagian yang rosak dengan linangan air mata,” katanya.

Di kedai itu terdapat ratusan kaki, lengan, kepala dan beberapa anggota lain anak patung termasuk yang berusia 100 tahun.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ADDIS ABABA - Yayasan Antarabangsa Al-Basar, sebuah organisasi bukan kerajaan, yang berpangkalan di Arab Saudi akan membina sebuah hospital dan pusat latihan rawatan mata di Addis Ababa pada tahun ini, selain merancang membina 10 hospital mata di sembilan wilayah serta di Dire Dawa City.
  • COX BAZAR - BANGLADESH. Seorang kanak-kanak Rohingya berusia 7 tahun terpaksa diletakkan di lantai sebuah hospital kerajaan yang penuh sesak di Bangladesh, dibaluti kain pada luka tembakan yang dilepaskan tentera Myanmar.
  • BAGI yang pernah menonton filem Haunted Changi, pasti hospital di Singapura ini bukan lagi sesuatu asing.
  • SHANGHAI - CHINA . Seorang lelaki mengemukakan saman terhadap sebuah hospital selepas kecuaian hospital itu menyerahkannya kepada ibu-bapa lain 28 tahun lalu.
  • BANGKOK - Seorang bekas jurutera di syarikat milik negara, yang membuat pengakuan kepada polis Thailand bahawa "saya tidak suka askar", ditahan kerana disyaki terlibat dengan kejadian letupan bom di Hospital Pramongkutklao yang dikendalikan tentera bulan lepas.