PHNOM PENH - KEMBOJA. Seramai 31 wanita rakyat Kemboja, dipercayai sedang mengandungkan bayi pelanggan dari China berjaya ditemui dalam serbuan di sebuah bangunan menempatkan pusat operasi ibu tumpang komersial haram, pada Khamis lalu.

Pihak polis berkata, turut ditahan lima individu, termasuk seorang pengurus warga China dalam serbuan di dua buah apartmen, di sini.

Kemboja menjadi lokasi popular dalam kalangan pasangan yang ingin memperoleh anak menerusi kaedah ibu tumpang secara komersial, walaupun aktiviti tersebut sudah diharamkan kerajaan pada 2016.

Pengarah pejabat anti penyeludupan Phnom Penh, Keo Thea ketika memaklumkan Reuters, berkata empat daripada lima individu yang ditahan adalah wanita warga Kemboja, manakala baki seorang lagi adalah lelaki warga China.

"Pihak berkuasa sudah mengenakan dakwaan ke atas mereka kerana terbabit dalam operasi pemerdagangan manusia dan menjadi perantara dalam aktiviti ibu tumpang.

"Namun, semua wanita mengandung itu masih belum dikenakan sebarang pendakwaan.

"Mereka dipercayai sedang mengandung bayi bagi warga China," katanya sambil mendedahkan mangsa dijanjikan bayaran AS$10,000 (RM40,030) bagi perkhidmatan terbabit.

Keo Thea berkata, sebaik sahaja disahkan mengandung, wanita berkenaan akan diberi AS$500 (RM2,001) dan mengikut perjanjian mereka akan menerima bayaran AS$300 (RM1,201) sebulan sehingga jumlah keseluruhan AS$10,000 (RM40,030) selesai dibayar.

Beliau berkata, pusat operasi ibu tumpang itu sudah menyerahkan kira-kira 20 bayi kepada pelanggan mereka di China. - Reuters