KUALA TERENGGANU- “Saya langsung tidak ada niat hendak menyamun mangsa tetapi saya benar-benar dalam situasi terdesak memerlukan wang untuk membeli susu kepada anak kembar yang baru berusia setahun,” demikian jelas tertuduh, Mohd Hishanudin Abdullah, 32, ketika menjawab pertanyaan Hakim Datuk Zainal Abidin Kamarudin yang ingin mengetahui sebab mendorong dia melakukan jenayah tersebut.

Bapa kepada tiga anak itu turut mengakui semasa kejadian, dia yang berada dalam dunianya sendiri berikutan penangan najis dadah yang diambilnya sebelum itu juga mendorong dia bertindak sedemikian rupa dan sanggup memeras ugut mangsa hanya kerana inginkan RM20.

Dalam masa sama, tertuduh yang sebelum ini bekerja sebagai pelayan kapal peranginan di sebuah pulau di negeri ini menjelaskan walaupun pendapatan bula-nannya mencecah RM3,000, namun sentiasa tidak mencukupi dek kerana ketagihan dadah melampau.

Terdahulu, Mohd Hishanudin, dari Rumah Pangsa, Kampung Kolam, Kuala Terengganu yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, di sini, kelmarin atas dakwaan mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan mengaku salah melakukan pemerasan dengan mendatangkan ketakutan terhadap mangsa, Muhamad Ismail Al-Rashid Ramli, 18.

Tertuduh mengaku melakukan jenayah itu menggunakan sebilah pisau lipat dengan niat mangsa dapat menyerahkan RM20 di hadapan sebuah kedai kunci Jalan Masjid Sultan Zainal Abidin, di sini, kira-kira jam 3.15 petang, 13 Disember lalu.

Berikutan pengakuan salah tersebut dan mendengar rayuan tertuduh yang tidak diwakili peguam bela, Zainal Abidin menjatuhkan hukuman 36 bulan penjara bermula tarikh tertuduh ditangkap.

Terdahulu, sebelum hukuman dijatuhkan, tertuduh yang pada awalnya kelihatan tenang menjawab soalan dikemukakan Zainal Abidin tidak dapat menahan sebak dan menangis teresak-esak di kandang tertuduh ketika Zainal Abidin meminta dia membayangkan masa depan anaknya sekiranya dia berterusan melakukan jenayah.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - [VIDEO] Seorang pencuri sanggup menyamar sebagai jemaah wanita dengan mengenakan telekung dan bersembahyang bersama-sama di ruang solat wanita sebelum melarikan beg tangan milik salah seorang jemaah, dalam kejadian di Masjid Wakaf Tembusu, Kuala Nerus, pagi kelmarin.
  • KUALA TERENGGANU - [VIDEO] Polis Terengganu sudah bersiap siaga dalam menghadapi sebarang kemungkinan terutamanya dari segi ancaman terhadap ketenteraman awam sebelum, semasa dan selepas PRU14 akan datang.
  • KUALA TERENGGANU - Persatuan Nelayan Kuala Terengganu Selatan memohon kerajaan supaya menggantikan semula tukun dan unjam yang musnah yang dipasang sepanjang perairan Johor hingga Kelantan.
  • KUALA TERENGGANU - Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, di sini, hari ini, kerana didakwa mencederakan seorang buruh menggunakan sebilah pedang hingga menyebabkan mangsa cedera di muka, tangan, bahu, peha dan tapak kaki.
  • KUALA TERENGGANU - Kerajaan Terengganu menafikan kawasan perindustrian Telok Kalong yang terletak di Kemaman semakin malap, sebaliknya akan terus berkembang dengan suntikan pelaburan melebihi RM10 bilion oleh sebuah syarikat antarabangsa.