KUALA TERENGGANU- “Saya langsung tidak ada niat hendak menyamun mangsa tetapi saya benar-benar dalam situasi terdesak memerlukan wang untuk membeli susu kepada anak kembar yang baru berusia setahun,” demikian jelas tertuduh, Mohd Hishanudin Abdullah, 32, ketika menjawab pertanyaan Hakim Datuk Zainal Abidin Kamarudin yang ingin mengetahui sebab mendorong dia melakukan jenayah tersebut.

Bapa kepada tiga anak itu turut mengakui semasa kejadian, dia yang berada dalam dunianya sendiri berikutan penangan najis dadah yang diambilnya sebelum itu juga mendorong dia bertindak sedemikian rupa dan sanggup memeras ugut mangsa hanya kerana inginkan RM20.

Dalam masa sama, tertuduh yang sebelum ini bekerja sebagai pelayan kapal peranginan di sebuah pulau di negeri ini menjelaskan walaupun pendapatan bula-nannya mencecah RM3,000, namun sentiasa tidak mencukupi dek kerana ketagihan dadah melampau.

Terdahulu, Mohd Hishanudin, dari Rumah Pangsa, Kampung Kolam, Kuala Terengganu yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, di sini, kelmarin atas dakwaan mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan mengaku salah melakukan pemerasan dengan mendatangkan ketakutan terhadap mangsa, Muhamad Ismail Al-Rashid Ramli, 18.

Tertuduh mengaku melakukan jenayah itu menggunakan sebilah pisau lipat dengan niat mangsa dapat menyerahkan RM20 di hadapan sebuah kedai kunci Jalan Masjid Sultan Zainal Abidin, di sini, kira-kira jam 3.15 petang, 13 Disember lalu.

Berikutan pengakuan salah tersebut dan mendengar rayuan tertuduh yang tidak diwakili peguam bela, Zainal Abidin menjatuhkan hukuman 36 bulan penjara bermula tarikh tertuduh ditangkap.

Terdahulu, sebelum hukuman dijatuhkan, tertuduh yang pada awalnya kelihatan tenang menjawab soalan dikemukakan Zainal Abidin tidak dapat menahan sebak dan menangis teresak-esak di kandang tertuduh ketika Zainal Abidin meminta dia membayangkan masa depan anaknya sekiranya dia berterusan melakukan jenayah.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Helah janda anak tiga yang menawarkan khidmat seks menggunakan aplikasi WeChat terbongkar apabila ditahan di salah sebuah hotel di bandaraya ini, kelmarin.
  • KUALA TERENGGANU - Pertemuan tiga tokoh agama dan pendakwah terkenal dari Malaysia dan Indonesia di sini, disifatkan sebagai salah satu gelombang kebangkitan ummah di nusantara.
  • KUALA TERENGGANU - Pengundi Terengganu dijangka menggunakan sepenuhnya ruang demokrasi sepenuhnya melalui sistem pilihan raya dengan membuat pilihan tepat pada PRU14.
  • KUALA TERENGGANU - Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah meluluskan RM11 juta peruntukan melalui Tabung Penyelenggaraan1Malaysia (TP1M) dalam tempoh tiga tahun bermula 2014 hingga 2017 di negeri ini.
  • KUALA TERENGGANU - Wanita Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Terengganu komited menjalankan tanggungjawab pertubuhan dengan tidak ‘berkira’ untuk menyumbang tenaga dan wang ringgit.