KUALA SEPETANG – Penternak ikan sangkar di sini, mengalami kerugian ratusan ribu ringgit selepas hidupan laut itu mati dipercayai akibat cuaca panas.

Penternak, Chuah Thye Guan, 55, berkata, dia tidak menyangka kejadian cuaca panas yang berlaku ketika ini boleh mengakibatkan semua ikan ternakannya mati.

Menurutnya, ia merupakan kejadian kedua selepas berlaku pada 2007 yang lalu.

“Cuaca panas kini mengakibatkan air laut menjadi panas dan seterusnya kering sehingga haba meningkat.

"Akibatnya, ribuan ikan siakap dan merah kekurangan oksigen dan mati,” katanya.

Thye Guan berkata, awal minggu lalu, dia baharu sahaja memasukkan anak-anak ikan ke dalam sangkar.

"Saya dan beberapa pekerja terpaksa mengeluarkan semua ikan yang mati supaya tidak membusuk di kolam ini.

“Seterusnya menyelamatkan ikan-ikan yang masih hidup dan memasang oksigen tambahan. Bagaimanapun, saya hanya sempat selamatkan sebahagian kecil sahaja,” katanya.

Katanya, sejak Isnin lalu, keadaan sudah kembali pulih seperti sedia kala dan bilangan ikan yang mati  berkurangan.

“Di kawasan Kuala Sepetang dan Kuala Sangga terdapat kira-kira enam hingga tujuh penternak. Masing-masing berhadapan masalah sama, namun kini berjaya diselesaikan.

“Selain itu, kami juga amat berharap Jabatan Perikanan dapat menyalurkan bantuan sekali gus menjalankan ujian bagi menyiasat punca kejadian ini berlaku,” katanya.

Sementara itu, Adun Kuala Sepetang, Chua Yee Ling berkata, kejadian tersebut berkemungkinan besar disebabkan fenomena ekuinoks yang sedang melanda Malaysia ketika ini.

“Keadaan cuaca panas melampau dan musim air laut surut mungkin menjadi penyumbang kepada kejadian ikan mati ini.

“Diharap Jabatan Perikanan  mengambil perhatian dengan isu cuaca panas terlampau ini supaya ia dapat memberikan maklumat kepada penternak bagi mencegah kejadian sama berulang,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ARAU - Jualan Rakyat anjuran Pemuda Umno Arau di Pusat Khidmat Adun Simpang Empat dekat sini mendapat sambutan hangat masyarakat setempat apabila 500 kilogram ikan terjual dalam tempoh hanya sejam.
  • PANDAN - Program Jelajah Jualan Ikan Segar Dengan Harga Patut di Pejabat Umno Pandan, Sabtu lalu, masih mendapat sambutan orang ramai walaupun tanpa kehadiran Pengerusi Gabungan NGO Malaysia, Datuk Seri Jamal Md Yunos.
  • KOTA TINGGI - Amanah Tenggara mahu kerajaan negeri mengambil langkah segera dalam membendung pencemaran sungai yang berlaku di Sungai Sayong dekat sini.
  • KEMAMAN - Perbuatan tamak nelayan Vietnam menangkap ikan terlarang, ikan yu ekoran harga siripnya yang mahal iaitu mencapai RM4,000 sekilogram berjaya dihidu Agensi Penguatkuasaan Maritim (Maritim Malaysia) Wilayah Timur selepas dua bot nelayan tempatan yang menggaji nelayan asing itu ditahan.
  • LABUAN - Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) merampas 20 kontena berisi 11,700 kilogram (kg) ikan sejuk beku, dipercayai dimport secara haram dari Vietnam.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.