KUALA SEPETANG – Penternak ikan sangkar di sini, mengalami kerugian ratusan ribu ringgit selepas hidupan laut itu mati dipercayai akibat cuaca panas.

Penternak, Chuah Thye Guan, 55, berkata, dia tidak menyangka kejadian cuaca panas yang berlaku ketika ini boleh mengakibatkan semua ikan ternakannya mati.

Menurutnya, ia merupakan kejadian kedua selepas berlaku pada 2007 yang lalu.

“Cuaca panas kini mengakibatkan air laut menjadi panas dan seterusnya kering sehingga haba meningkat.

"Akibatnya, ribuan ikan siakap dan merah kekurangan oksigen dan mati,” katanya.

Thye Guan berkata, awal minggu lalu, dia baharu sahaja memasukkan anak-anak ikan ke dalam sangkar.

"Saya dan beberapa pekerja terpaksa mengeluarkan semua ikan yang mati supaya tidak membusuk di kolam ini.

“Seterusnya menyelamatkan ikan-ikan yang masih hidup dan memasang oksigen tambahan. Bagaimanapun, saya hanya sempat selamatkan sebahagian kecil sahaja,” katanya.

Katanya, sejak Isnin lalu, keadaan sudah kembali pulih seperti sedia kala dan bilangan ikan yang mati  berkurangan.

“Di kawasan Kuala Sepetang dan Kuala Sangga terdapat kira-kira enam hingga tujuh penternak. Masing-masing berhadapan masalah sama, namun kini berjaya diselesaikan.

“Selain itu, kami juga amat berharap Jabatan Perikanan dapat menyalurkan bantuan sekali gus menjalankan ujian bagi menyiasat punca kejadian ini berlaku,” katanya.

Sementara itu, Adun Kuala Sepetang, Chua Yee Ling berkata, kejadian tersebut berkemungkinan besar disebabkan fenomena ekuinoks yang sedang melanda Malaysia ketika ini.

“Keadaan cuaca panas melampau dan musim air laut surut mungkin menjadi penyumbang kepada kejadian ikan mati ini.

“Diharap Jabatan Perikanan  mengambil perhatian dengan isu cuaca panas terlampau ini supaya ia dapat memberikan maklumat kepada penternak bagi mencegah kejadian sama berulang,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Jabatan Perikanan Negeri Terengganu memperkenalkan dan mewujudkan ruang niaga dipanggil Pasar Perikanan di Pantai Teluk Mak Nik, di sini, yang menawarkan harga ikan dan hasil laut sebanyak 20 peratus lebih murah dari harga pasaran.
  • KEMAMAN - KUALITI ikan yang terdapat di perairan Terengganu yang dikatakan terbaik di Asia dipercayai menjadi daya penarik kepada bot nelayan asing untuk menceroboh dan menangkap ikan secara haram di perairan negeri ini.
  • HULU TERENGGANU - PARAS air sungai yang mulai cetek selepas musim tengkujuh kian berakhir, kini menarik perhatian komuniti kampung khususnya yang tinggal berdekatan sungai untuk kembali memeriahkan aktiviti di sungai.
  • kuala nerus - UNIVERSITI Malaysia Terengganu (UMT) akan bekerjasama dengan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) bagi membangunkan Pusat Penetasan Ikan Kelah di Tasik Kenyir.
  • KEBUN BAHARU - Jualan ikan segar dengan harga lebih murah mencecah potongan sehingga 50 peratus di Taman Pahlawan semalam disifatkan sebagai usaha membantu masyarakat di Daerah Kuala Langat membuat pilihan lebih bijak.